Pocherad torskrygg med mild fänkålssås

Torskrygg med mild fänkålssås är mat för både vardag och fest. Bild: TT

Håll stilen och bjud på torskrygg med mild fänkålssås mitt i veckan. Låter och smakar som rena lyxmaten, men råvarorna finns i de allra flesta livsmedelsaffärer och tillagningen går i ett huj.

För 4 personer, 30 minuter

500 g torskrygg i portionsbitar

1 liter vatten

1 tsk salt

1 fiskbuljongtärning

Till såsen:

3 dl vätska från fisken

2 dl grädde

1 tärning grönsaksbuljong

1 tsk stötta fänkålsfrön

1 tsk vitvinsvinäger

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 1/2 msk vatten

salt och vitpeppar

Att äta till:

kokt potatis

lättkokta broccolibuketter

citron

blandad grönsallad

Gör så här:

1. Koka upp vatten, salt och en fiskbuljongtärning. Lägg i fisken och sjud den under lock i 2 minuter. Dra kastrullen från värmen men låt fisken ligga kvar.

2. Koka upp 3 dl vätska från fiskkastrullen och 2 dl grädde i ny kastrull. Smaksätt med grönsaksbuljong i tärningsform, stötta fänkålsfrön och vinäger. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Sila såsen.

3. Ta upp fisken försiktigt med hålslev. Lägg den direkt på tallrikar och slå lite sås över och runt om. Serveras med kokt potatis och lättkokta broccolibuketter, citron och sallad.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning