Poängkungen redo att ta sig an jätten från Moskva

Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Eeli Tolvanen, Steve Moses och Peter Regin är alla tunga anfallarnamn som förväntas producera i offensiven. Men ingen av dem har varit lika produktiv i slutspelet som Jokerits överlägsna poängkung: backen Matt Gilroy.

Eeli Tolvanen är utan tvivel det hetaste finländska hockeynamnet på den här sidan av Atlanten just nu efter fem fullträffar på lika många matcher i karriärens första KHL-slutspel. En handfull andra Jokeritspelare snittar också ett poäng per match men ingen kan rå på den 33-åriga backen Matt Gilroy, som sensationsartat toppar hela ligans poängbörs, tillsammans med ex-Jokeritspelaren Linus Omark, med sina 1+8=9 poäng.

En minst sagt osannolik poängetta. Eller är han det egentligen?

– I fjol vann jag mitt lags poängliga, säger Gilroy som i Spartak Moskva noterades för 7+31=38 poäng.

Gilroy har verkligen tänt till i slutspelet där han inte gått poänglös i en endaste match. Statistikraden är ännu mer imponerande då man jämför med hans grundserieavslutning. Efter årsskiftet noterades han för ett mål och en assist på två månader.

– Killarna har jobbat mycket bra framför målet. Mitt jobb är att slå dit puckar, de gör det smutsiga jobbet, säger Gilroy.

CSKA nästa

Jokerit inleder konferenssemifinalerna med bortamatcher i Moskva mot giganten CSKA i kväll och i morgon. Måndag och tisdag spelas det i Helsingfors. CSKA vann 44 av 56 grundseriematcher och åkte över Gilroys gamla klubb Spartak i den första slutspelsomgången i fyra raka matcher.

– CSKA har fyra kedjor som kan spela i alla situationer. Vi måste vara alerta i varje byte. Det finns en orsak varför CSKA anses vara ett bra lag. Det blir en bra matchserie.

Jokerit slog ut HK Sotji med 4–1 i matcher men siffrorna smickrar Jokerit. Det var ingen lätt kamp, men det är en fördel, menar Gilroy.

– Vi tog serien 4-1 men det var en tuff kamp med tre förlängningsmatcher. Det var bra att vi blev utmanade och stötte på svårigheter. I match fyra utjämnade de i slutsekunderna men vi lyckades vinna i förlängning. I sista matchen låg vi under hela matchen men kvitterade sent och tog segern. Det bådar gott för fortsättningen.

Förlängningssegrarna smakade extra bra eftersom Jokerit i grundserien endast lyckades vinna var tredje match som stod jämnt efter sextio minuter. Den sista förlängningssegern som ledde till att Jokerit fick förbereda sig för mötet med CSKA i en vecka var ytterst skön.

– Det skulle ha varit ett tre och en halv timmes flyg till Sotji så vi var glada att inte behöva ta det flyget. Vi fick vila rejält och killarna är redo för nästa matchserie, säger Gilroy.

En dröm uppfylldes

I en mogen ålder på 33 år fick Gilroy ett telefonsamtal som han drömt om sedan han var en liten kille i småstaden North Bellmore, New York. Gilroy valdes till USA:s OS-lag. Det var Gilroys andra stortävling i landslaget. Hans första var i VM 2010.

– Det var definitivt en unik upplevelse. Det är alltid speciellt då man får en chans att representera sitt land och i OS är det ännu större. Tyvärr förlorade vi mot tjeckerna på straffar i kvartsfinal.

Men även om resultatet var en besvikelse var det en drömmarnas uppfyllelse för Gilroy. Idrottsälskaren njöt för fullt av upplevelsen.

– Vi såg damerna vinna OS-guld, det var mitt favoritögonblick. Finterna och prestationerna i strafftävlingen under all press var enastående.

– Short track och curling var vi också och titta på. Short track var min favorit av grenarna man annars inte ofta ser.

Listan är lång då Gilroy berättar vad allt han gillade i Pyeongchang: maten, människorna, landskapet, stämningen och "vi"-känslan.

– Det var fint att vara runt alla dessa idrottare och se hur ivriga de var. Vi träffade hela laget vid invigningen. Stjärnor som Shaun White och Lindsey Vonn var där och vi blev goda kompisar med hockeydamerna. Konståkarna och curlingspelarna var bra typer. Curlinglaget förväntades inte klara sig då de förlorade några matcher men sedan kom de igen och vann OS-guld, vilket var coolt, berättar Gilroy som i kväll jagar revansch på de åtta CSKA-spelare som var med och vinna över USA i gruppspelet i OS.

Väst:

SKA S:t Petersburg-Lokomotiv Jaroslavl

CSKA Moskva-Jokerit

Öst:

Ak Bars Kazan-Metallurg Magnitogorsk

Salavat Julajev Ufa-Traktor Tjeljabinsk

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning