"Plus för Finlands miljömedvetenhet"

DISTANS. Den professionella ambitionen förde fotografen och filmmakaren Benjamin Suomela till Bangkok. Tidigare har han frilansat för flera stora mediehus i Finland. Bild: Privat

VEM: Vasabördige Benjamin Suomela, 28. VAR: Bangkok, Thailand.

Fotografen och filmmakaren Benjamin Suomela har rest mycket i Sydostasien och har också rötter i den delen av världen.

För två år sedan beslöt han sig för att söka sig utomlands och eftersom kontaktnäten i Bangkok redan fanns så hamnade han här på jobb. Och han trivs.

– Det som jag gillar starkt med Thailand är människorna. De är så otroligt varma, vänliga och artiga. Här är det vanligt att människor ler mot mig på gatan, i butiken, i tunnelbanan. I Finland är det ovanligt att se en okänd människa le åt dig och börja småprata.

Finland och finländare har enligt Suomela ett gott rykte i Thailand. Åtminstone bland dem som känner till landet i norr.

– Finland är ett litet land och de som vet någonting om vårt land tänker i första hand på vårt skolsystem och vår rena natur.

I just den frågan hittar han också en av många grundläggande skillnader mellan det gamla och det nya hemlandet. För även om Thailand hör till de mera utvecklade länderna så finns det brister i insikten om hur skräp påverkar naturen.

– Plast och avfall orsakar mycket problem i haven och i Bangkok märker man av det under regnperioden då gatorna svämmar över. Det finns bara få ställen där man kan besöka natur och skog. Det är främst i nationalparker.

Åren utomlands har också gett honom perspektiv på Finland. Och det ser på många sätt bra ut. Bland de främsta sakerna lyfter Suomela fram den kostnadsfria sjukvården och utbildningen.

– I Thailand är skillnaderna mellan de rika och fattiga enorma. Här har de förmögna chansen att leva ut sina drömmar, medan de fattiga måste jobba hårt för att överleva. I Finland har alla åtminstone en chans att studera, få sjukvård, få pension och staten fungerar som ett stödnätverk.

Och trots, eller tack vare, mediekritiken som tidvis florerar i Finland så påminner Suomela om just det: Vi har rätt att fritt uttrycka våra åsikter.

– I Thailand är det inte tillåtet att ha fria åsikter om regimen, politiken eller kungahuset. Pressfrihet existerar inte i Thailand vilket det fortfarande gör i Finland, påminner han.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning