Playoffbiljetten gick upp i rök då de franska storstjärnorna levererade

Karim Benzema kom in och sänkte Finland. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Frankrike var som väntat lite för bra och då inte Bosnien förmådde hjälpa till beseglades Finlands öde. Det blir inget playoff om en plats i VM i Qatar nästa år. Frankrike vann med 2-0.

Utgångsläget inför den sista omgången i grupp D var nervkittlande. Och länge såg det lovande ut då Ukraina inte fick hål på Bosnien nere i Zenica.

Men då rapporterna från Balkan visste berätta att Oleksandr Zintjenko gjort 0-1 började det se mörkt ut. 0-1 i Helsingfors av inbytte Karim Benzema gjorde läget ännu värre. 0-2 av den vindsnabbe Kylian Mbappé och 0-2 nere i Zenica och hoppet var ute. Finland får inte spela playoff om en plats i VM nästa år. Laget föll på målsnöret och med facit i hand blev hemmaförlusten mot Ukraina ödesdiger.

– Klart jag är besviken. Vi fick inte det resultat vi var ute efter. Killarna gav allt och jag är stolt över dem. Frankrike är ett ruskigt bra lag, det är ingen nyhet, säger landslagstränaren Markku Kanerva.

Frankrike inledde bäst på ett utsålt Olympiastadion, ägde bollen och skapade ett par lägen.

Rasmus Schüller drog på sig ett tidigt gult kort då han kapade storstjärnan Kylian Mbappé. Schüller, utmärkt mot Bosnien, hade det betydligt tyngre mot världsmästarna även om han spelade upp sig successivt.

Ett bra skottläge för Mbappé och ett för Atleticostjärnan Antoine Griezmann skapade Les Bleus som annars rätt långt nöjde sig med att rulla bollen inom laget.

Finland hade oerhörda problem i spelet uppåt under den inledande halvtimmen.

Teemu Pukki fick ett läge som Hugo Lloris klarade medan den i övrigt utmärkte Glen Kamaras skott från 20 meter var under all kritik.

Matchen var den 100:e för Pukki i landslagssammanhang. Mål nummer 34 blev det inte den här gången.

– Särskilt nöjd är jag inte, säger Pukki.

Finlands och Teemu Pukkis kämpainsats räckte inte. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Sista kvarten av första halvlek var riktigt bra av Finland. Laget pressade Frankrike högre upp med banan och lyfte upp lite mera folk.

Den bästa chansen kom på en farlig hörna av Urho Nissilä. Leo Väisänen fick sin välklippta pannlugg på bollen men det var inte tillräckligt för att få den på mål. Riktigt nära 1-0 där.

Finland inledde andra halvlek bra, men då Frankrikes mästartränare Didier Deschamps började lufta sin fenomenalt starka bänk svängde pendeln över till fransk fördel.

Karim Benzema serverades en kalasmacka av Mbappé, och från 13 meter gjorde Realstjärnan inget misstag.

Tio minuter senare rann Mbappé igenom. Avslutet var magnifikt, 0-2 och bonne nuit Finlande.

Frankrike vann gruppen utan förluster och Ukraina knep playoffplatsen.

Efter matchen tackade Paulus Arajuuri och Joona Toivio för sig i landslaget och hyllades av den stora finska klacken.

– Vemod är det jag känner. Min gemensamma väg med de två är lång. Två fantastiska spelare och två fantastiska personer. Jag kommer att sakna dem, säger Kanerva.

– Tack till killarna. De har gjort så mycket för det här laget och finsk fotboll.

Finland-Frankrike 0-2 (0-0)

Mål: 66 min Benzema 0-1, 76 min Mbappé 0-2.

Finland: Hradecky; Uronen (72 min Taylor)-Ivanov-Väisänen-O'Shaugnessy (82 min Pohjanpalo)-Hämäläinen; Nissilä (82 min Valakari)-Schüller (64 min Forss)-Kamara; Pukki-Lod

Frankrike:

Lloris; Kounde (Coman)-Upamecano-Zouma; Dubois (46 min Pavard)-Tchouameni-Rabiot (86 min Veretout)-Digne; Diaby (57 min Benzema)-Griezmann-Mbappé.

Publik: 31 890

Bosnien-Ukraina 0-2

Frankrike 8 5 3 0 18- 3 18

Ukraina 8 2 6 0 11- 8 12

Finland 8 3 2 3 10- 10 11

Bosnien 8 1 4 3 9- 12 7

Kazakstan 8 0 3 5 5-20 3

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning