Plattformer som formar om

Bild: Flickr - Halahmoon

Uber- och Airbnb-tidsåldern rör om våra roller.

Turisterna som Airbnb-bodde i ett småhus på landet vaknade i sommarnatten av att något rörde sig i våningen. Via en balkongdörr som stod öppen hade en jättesvärm av mikrosmå flugor tagit sig in, i myriader som entonigt kryllade i kalejdoskopiska mönster kring nattlamporna i taket.

Vida åkrar utanför hade precis rakats av skördetröskor och insekterna var hemlösa. I rummet satte ett ekosystem av spindlar i gång, feta djur ur vinklar och vrår som snart dinglade genom rummet i glimrande spindeltråd på jakt efter flugorna.

Priset på rummet hade nästan varit på hotellnivå och på ett hotell hade man gått och bultat i receptionsdisken, krävt pengarna tillbaka och bett om ett annat rum. Nu blev det snarare så att gästerna tillsammans med den trevliga "kom och gå som ni vill"-värden försökte lösa flugproblemet tillsammans, utan framgång.

Plattformsekonomin med Uber, Airbnb och andra stora tjänster som ännu inte kommit till Finland ställer många roller på huvudet – konsumentens, arbetsgivarens och arbetstagarens.

Vår nationella strategi för plattformsekonomi spår att 30 procent av Finlands tjänstesektor 2030 ska basera sig på det här, att via appar och webbsajter ekonomiskt dela våra tillgångar med varandra; gästrummet, bilen, verktygsskåpet.

Medan vi tänker på att smart spara tänker vi inte så ofta på att någon också rätt så snart jobbar på heltid i de här kedjorna, städar Airbnb-lyor eller sköter om bilarna i våra bilpooler. Då handlar det inte längre om intressegemenskap och väntjänst, utan om ett arbete som behöver följa arbetsmarknadens regler, vilket kan ruinera hela din nya privatbusiness.

Också för konsumenten är det nya bedrägligt. Man klagar inte så gärna på att Airbnb-övernatta i en hemmiljö där det kan vara lika halvstädat och smådammigt som man i ärlighetens namn själv har det hemma. Och någon gör stora pengar på att vi tänker så.

Jan-Erik Andelin Reporter, jobbar i HBL:s Nordenteam

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning