Bill Clintons delegation för stor för Fiskartorpet – men Jeltsin fick plats

USA:s utrikesminister Henry Kissinger, Sovjetunionens ledare Leonid Bresjnev och USA:s president Gerald Ford i Helsingfors 1975. Bild: HBL arkiv / Lauri Kautia

Helsingfors, och särskilt Fiskartorpet, har varit i centrum för toppmöten mellan USA och Sovjet eller Ryssland tidigare.

Enligt tidningen Politico ska Helsingfors, utöver Wien, vara på förslag för ett eventuellt möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin.

Det skulle i så fall ske mellan Natomötet i Bryssel 11–12 juli och VM-finalen i Ryssland den 15 juli, för att passa båda.

Det är en tidpunkt då det kan finnas plats åtminstone på Fiskartorpet, eftersom det är lågsäsong för konferenser. Kommer det en förfrågan ordnas det som för vilka klienter som helst – men en sådan har enligt det Hiltonägda hotellet inte kommit.

Om man får plats där beror på hur stor delegationen är. År 1997 ska till exempel USA:s delegation kring president Bill Clinton ha varit för stor för Fiskartorpet, och då bytte den amerikanska gruppen hotell, men lite senare bokade i stället Rysslands president Boris Jeltsin Fiskartorpet.

Rysslands president Boris Jeltsin och USA:s president Bill Clinton träffades i Helsingfors 1997. Bild: HBL Arkiv / Leif Weckström

Flera berättelser om både Helsingfors och det över hundraåriga Fiskartorpet som skådeplats för toppmöten, lyx och några smärre fadäser finns dokumenterade.

Helsingfors största toppmöteshändelse, KSSE-konferensen 1975, arrangerades i Finlandiahuset, men också på Fiskartorpet ordnades möten och middag, inte minst en stor bankett med 1 500 gäster. Bland de trettiofem statscheferna fanns USA:s president Gerald Ford och Sovjetunionens Leonid Bresjnev. På menyn på Fiskartorpet fanns inhemska läckerheter och den nyligen lanserade finländska Elysée-skumpan.

President Urho Kekkonen var nöjd och lättad, men en olycka kantade evenemanget. Den skedde på fjärden utanför hotellet, då en båt kom inkörande och inte stannade trots varningar från det massiva säkerhetspådraget. En sjöbevakare beslutade avfyra en lysraket framför båten, men den träffade glasfiberskrovet och i den häftiga branden förolyckades två personer.

En dödsolycka skedde utanför Fiskartorpet 1975, då sjöbevakare, som skulle bevaka säkerheten under Europeiska samarbets- och säkerhetskonferensen, försökte stoppa en motorbåt med en ljusraket. Bild: HBL arkiv / KSF media

År 1990 var det mötet mellan George H.W. Bush och Michail Gorbatjov som stod i tur, det så kallade Helsinki Summit 1990. Fiskartorpet lär ha haft fem dagar på sig att styra om gäster och hitta plats på hotellet för USA:s delegation, med dygnslånga arbetsdagar.

Utöver USA:s och Rysslands presidenter har också utrikesministrar träffats här. George Shultz och Edouard Sjevardnadze möttes 1985, på tioårsfirandet efter KSSE, och på vintern 1996 träffades Jevgenij Primakov och Warren Christopher. Det senare mötet stördes bara av ett falskt brandlarm. Men rimmad oxfilé, trattkantareller och konjakssås ska ändå ha varit gott plåster på såren.

Michail Gorbatjov och George Bush den äldre, i presidentens slott 1990. Bild: Ksf Medias arkiv/Hans Paul

Det senaste rysk-amerikanska mötet i Helsingfors var just det mellan Boris Jeltsin och Bill Clinton 1997. Clintons knäproblem stal en del av uppmärksamheten, eftersom han satt i rullstol med benet på en skena rakt framför sig. Det krävde inte bara en skåpbil för transport utan också snabba byggarrangemang. Fiskartorpets dåvarande chef Ari Arvonen fick ett samtal från en adjutant om att det snabbt behövs ett underlag vid middagen för att Clinton ska kunna rulla upp i ögonhöjd med Jeltsin. Ett sådant byggdes kvickt av vaktmästarna.

Den tidigare ryska protokollchefen Vladimir Sjevtjenko har också vittnat om att en olycka var nära då Bill Clinton rullade i väg på ett sluttande golv i Fiskartorpet, när hans egen säkerhetspersonal var distraherad av något annat. Då lär den ryska säkerhetspersonalen ha fångat upp honom och rullat in honom med säker hand på rätt plats vid bordet.

Källor: HBL:s arkiv och Tarinoita satavuotiaasta Kalastajatorpasta (Berättelser från det hundraåriga Fiskartorpet) av V.A. Heikkinen, Matti Itkonen och Sam Inkinen.

Förberedelser och säkerhet på Fiskartorpet 1990. Bild: HKSF Medias arkiv/Pressfoto/Esa Pyysalo

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning