Platini gripen – utreds för VM 2022

Michel Platini. Bild: Thanassis Stavrakis/TT-AP

Förre Uefa-ordföranden Michel Platini har gripits misstänkt för korruption i samband med att Qatar tilldelades fotbolls-VM 2022.

63-åringen ska förhöras av fransk polis kring utdelningen av mästerskapet som redan har bevisats involvera mutor.

Korruptionsmisstankarna har funnits där ända sedan den 2 december 2010 då Ryssland tilldelades VM 2018 och Qatar VM 2022.

Under tisdagen tog den ny juridisk fart då Michel Platini, tidigare Uefa-ordförande och EM-guldmedaljör (1984) som spelare, greps av fransk polis misstänkt för korruption i samband med att Qatar fick VM. Den 63-årige fransmannen var tidigare ordförande för Europeiska fotbollsförbundet (2007–2015), men har varit avstängd från all fotbollsrelaterad verksamhet de senaste åren.

Herrfotbollsmästerskapet i Qatar har omgärdats av skandaler. I juni 2017 presenterade tyska Bild Zeitung delar av en hemligstämplad rapport som visade hur värdnationen mutade sig till VM. Dessutom har emiratet vid Persiska viken i Mellanöstern kritiserats för bristande mänskliga rättigheter. Ett stort antal gästarbetare från andra asiatiska länder har dött i arbetet med nya arenor, något som Independent uppmärksammade på nytt för ett två veckor sedan.

Michel Platini spåddes efterträda Sepp Blatter som Internationella fotbollsförbundet, Fifas, ordförande, innan båda drogs in i en stor korruptionshärva 2015. Både Platini och Blatter stängdes av i flera år och lämnade sina poster, bland annat efter en olaglig penningtransaktion på motsvarande 17,2 miljoner kronor mellan pamparna.

När Qatar tilldelades VM, som ska arrangeras i november–december om tre år, var Platini och Blatter Uefa- respektive Fifa-ordförande.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning