Plastikkirurgiska solskenshistorier

Plastikkirurger. Timo Pakkanen och Katja Puumanen tar sig an kosmetiska problem.Bild: Ava

Ett mera journalistiskt grepp hade kunnat göra Avas nya programserie om plastikkirurgi mer intressant.

Kauneuden hinta sänds i Ava måndagar kl. 21.00, repris tisdagar kl. 20.00 och söndagar kl. 20.00.

En 23-årig kvinna som har bantat fyrtio kilo och nu har en massa lös hud som hänger på magen. En annan kvinna som har ett ärr på benet efter en svår studsmattefraktur. Och en 28-årig kvinna som fött fem barn och praktiskt taget inte har några bröst kvar efter allt ammande.

Det är de tre fallen som premiäravsnittet av den nya tiodelade realityserien Kauneuden hinta tar sig an. I varje avsnitt tar plastikkirurgerna Timo Pakkanen och Katja Puumanen ställning till hur kroppsliga komplex kunde åtgärdas. Det rör sig om kosmetiska problem som man dragit på sig under livets gång, inte om skönhetsingrepp för att förbättra något som egentligen inte skulle behöv åtgärdas. De medverkande besväras av det de söker hjälp för i sådan grad att det begränsar deras liv och ingreppet förbättrar deras livskvalitet. De verkar få ingreppet som en sorts lön för att de medverkar i programmet och oblygt visar upp sin kropp, men alla som vill bli åtgärdare blir det inte. I vissa fall finns det inget att göra, vilket kan vara en lättnad för patienten att höra.

Den här serien kunde vara intressant för den som är intresserade av ämnet plastikkirurgi, om den bara gjort sitt journalistiska jobb grundligt och på allvar. Nu blir det i stället en rad plastikkirurgiska solskenshistorier, där alla är så nöjda och belåtna efter ingreppen. Det finns säkert inga skäl att misstänkliggöra seriösa plastikkirurgers yrkeskunskap, däremot är det en del om ämnet som blir oberättat. Ta det här med riskerna som är förknippad med all kirurgi. Detta nämner läkarna i och för sig, men det hade varit intressant att få veta mer exakt vilka riskerna är för de olika ingreppen. Och med tanke på att seriens titel är "Skönhetens pris" hade det rent konkret varit intressant att veta vad varje ingrepp kostar när det görs privat. För att inte tala om att man kunnat nämna vad den offentliga sjukvården står för, och vad man måste åtgärda privat. Därtill hade serien gärna fått träffa de medverkande även under konvalescenstiden – inte bara före och efter ingreppet.

Så hade ett mer balanserat journalistiskt jobb kunnat utföras. Nu blir det i stället väldigt god reklam för en yrkeskår, i synnerhet för den klinik som förekommer i serien.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00