Plasten ska bort, säger politikerna

– Vi kan börja med att låta bli att hämta kaffe i pappmuggar med plastlock i fullmäktiges kafeteria, säger SFP:s Silja Borgarsdóttir Sandelin. Bild: Tommy Pohjola

Fyra kvinnor och några män talade på onsdag kväll om plast i Helsingfors stadsfullmäktige.

Svenska Folkpartiet SFP:s förslag att öka sorteringen av plastskräp och överlag minska användningen av all plast i staden resulterade i några engagerade inlägg i stadshuset men inte den åsiktsstorm som ämnet förtjänar.

Gruppmotionen som presenterades av Silja Borgarsdóttir Sandelin inför 84 andra politiker i fullmäktige. Beslutsunderlaget innehåller också Samlingspartisten Mia Nygårds förslag.

Silja Borgarsdóttir Sandelin började med siffror om världens plast och det var ingen trevlig uppdatering. Skräpet berör oss alla.

Stadsstyrelsen konstaterar att mycket redan görs i Helsingfors. Ändå, säger styrelsen i sitt svar, är "nedskräpningen av haven ett världsomfattande och ökande problem. Dessutom hamnar sopor som främst består av plast i Östersjön hela tiden."

– Vi är på rätt väg, säger biträdande borgmästare Anni Sinnemäki (Gröna) som hoppas på mera egna initiativ av de boende i stället för att staden skulle skärpa reglerna.

Och vad säger en av de få männen i plastdiskussionen, Otso Kivekäs (Gröna)?

– Förslaget är allvarligt och det är bra att stadsstyrelsen som tidigare diskuterat det tar i saken. Ytterligare ett sätt är att förbjuda bilarnas dubbdäck.

Artikeln har uppdaterats 27.9 med uppgiften om att det handlar om SFP:s gruppmotion kompletterat med Samlingspartisten Mia Nygårds förslag.

Bakgrund

Glöm plastkassen, säger politikerna

Ledamoten Mia Nygård och 27 andra ledamöter föreslår i sin motion att Helsingfors skyndsamt ska utreda möjligheterna att minska användningen av plastkassar i staden.

Detta ska ske genom att

1. Helsingfors gör ett omfattande och konkret program för att minska plastförbrukningen och stöda återanvändning.

2. Helsingfors tar initiativ till att förbjuda tunna plastpåsar.

3. Helsingfors utvecklar sorteringen av plast så att invånarna enkelt kan sortera sitt plastavfall.

4. Helsingfors garanterar att alla så kallade Heka-hus har plaståtervinningskärl senast 1.1.2019.

Helsingforspolitikerna sade på onsdagen ja till förslaget utan knorr.

Alla motioner hittas på fullmäktiges föredragningslista på nätadressen hel.fi och debatten kan också efteråt ses via helsinkikanava.fi

Källa: Helsingfors stadsfullmäktige

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning