UULA, KONTAKT OCH FÖRSÄLJNING

Telefon: 010 8200 020 (vardagar kl 8–16) E-post: uula@uula.fi

Facebook: www.facebook.com/Uulacoloroy

Uula Colors produkter kan köpas:

Via nätaffären som hittas på webbsajten www.uula.fi

Via återförsäljare som bland annat RTV, Bauhaus, Kodin Terra samt några Värisilmä-butiker.

Hela listan hittas på uula.fi

I den egna affären på adressen Yttiläntie 265, Kauvatsa.

www. uula.fi

Kuriosa: I restaureringen av franska slottet Versailles och konstmuseet Louvren i Paris används Uula Colors linoljefärger.

Sami och Silja med sina tre söner i Malax stortrivs i sitt fina nybyggda hus med ekologiska förtecken.

– Viktigt för oss är att dra vårt strå till stacken med tanke på miljö och det avtryck vi lämnar efter oss. Allt från färganvändning till övriga material. Uulas färger hittade vi via facebookgrupper och webbsidor om traditionellt byggande. Efter att själva testat färgerna var beslutet enkelt.

Huset är byggt 2016. Då familjens gamla hus visade sig vara ett obeboeligt mögelhus fick de tänka om. Det gamla huset revs och på samma tomt byggdes familjen nya hem.

– Miljön och omgivningen vid vår tomt är perfekt. Vi gillar landsbygden. Vi har också alltid velat ha ett traditionellt österbottniskt hus och bestämde oss för att bygga ett precis så som vi vill ha det. Ett hemtrevligt, inbjudande och ombonat hem, berättar Sami.

Familjen ville inte följa inredningstrender utan göra något eget.

– Vi gillar färger och använder dem modigt. Vi ville också skapa något som inte påminde om det gamla förlorade hemmet som gick i ljusa färger. Vi ville ha färg som piggar upp i detta land som är fullt av hem inredda i vitt och grått höstväder. Enligt oss hör färger och en gammaldags stil till ett traditionellt österbottniskt hus, förklarar Silja.

Färgfilosofi

Familjen har valt färger i enlighet med både tradition och personliga preferenser. Husets fasad är målat som ett traditionellt österbottniskt hus i röd, gulokra och vit. Inomhus målades golvbrädorna traditionsenligt grått och de breda listerna är vita.

– Vi har djärvt använt de färger vi tycker om i inredningen. Allt är gjort av helträ så man kan lätt måla om vid behov. Färgerna i vårt hem är ganska gröna (Uulas nyanser Louvre, Versailles och Niitty), det hämtar in naturen som vi älskar och ger livskraft. Färgerna är brutna och passar perfekt tillsammans. Från Uula hittade vi färger som tilltalade oss och vår tankegång.

– Nyckelorden i interiören är livslängd, enkelhet, inhemskt, naturmaterial och färger.

– Ingen ska ha behövt importera saker i båtcontainers för vår inredning. Vi vill heller inte att inredningen ger överlopps kemikalieutsläpp i inomhusluften.

– Redan i planeringsskedet var vårt köksbord fullt av Uulas färgkartor. Vi gillade verkligen Uula färger och det var en stor lättnad att hitta alla behövliga färger från dem. Det underlättar avsevärt planering och genomförande att bara ha en färgleverantör.

Familjen använde Into möbelfärg, Into inredningsfärg, Trägolvfärg och på utsidan slamfärg och petroleumoljefärg.

– Speciellt inomhusfärgen är fantastisk tack vare luktfriheten. Lätt och snabbt att pensla. Uulas färgvärld är vacker, harmonisk och mjuk, de påminner om naturen och traditionerna. De kan lätt hittas i matchande nyanser.

Husbygget

Siljas mamma är arkitekt och hjälpte snabbt till med ritningar då domen fallit över det gamla huset. Eftersom familjen ville minimera boende på hyra under byggtiden så styrde det långt valet av byggsätt.

– Ett helt traditionellt, handgjort stockhus var tyvärr inte ett alternativ eftersom det tar så länge att göra. Vårt hus är ett litet traditionellt österbottniskt tvåvåningshus enligt egen design. Det var klart från början att huset ska hålla för barn och barnbarn. Det tankesättet gallrade bort nutida massbyggen. Vi ville ha hållbara, enkla lösningar som är lätta att underhålla.

– En annan viktig sak var koldioxidavtrycket för hela livscykeln i huset. Materialen är direkt ur naturen utan en stor industriell process. Vid byggandet producerades mer spillvirke som duger som energived än den energi som förbrukades av själva tillverkningen. Även att huset används från generation till generation gör också sin beskärda del i klimatarbetet.

– Stockstommen köptes färdig och huset byggdes efter grundfasen inflyttningsklar på fyra månader. Konstruktionen är väldigt enkel, alla väggar är av helträ. Projektet gick mycket bra och när som helst skulle vi kunna göra ett liknande hus igen. Samis pappa var till enorm hjälp, berättar Silja.

I grannskapet hittades nödvändig utrustning och en snickare. Silja tog hand om hemmet och barnen medan Sami jobbade och byggde.

– Under byggnadsfasen sågs inte Sami till så mycket hemma men vi klarade även detta och är starkare, konstaterar Silja. Sami jobbar i mjukvarubranschen i Vasa och Silja är grafisk designer på en marknadsföringsbyrå men för tillfället hemma med minstingen i familjen.

– Vi gillar att göra själv hellre än att köpa nytt då får man det exakt så man vill ha det.

Silja har färgsinne och ser saker framför sig redan innan hon hunnit göra arbetsritningar åt Sami.

– Vardagen snurrar förstås runt jobb och familj och den tid som blir över sätter vi på gård och hem.

Vilka är era bästa inredningstips?

– Våga använda dina egna favoritfärger och låt din personlighet synas i inredningen. Inredning är inte allvarligt, låt lycka och glädje synas i hemmet. Det finns redan för många vita hem i den här världen. Färger ger fräschhet. Vid inredning bör man föredra material av hög kvalitet som håller och inget skräp av plats. Trämöbler kan alltid målas om ifall färgsmaken ändrar.