Plask i plurret – i dag öppnar friluftsbadet i Alberga

Plums och plask. Kimmo Rutanen från föreningen Esbo dykare tog på söndag ett steg i 50-metersbassängen. Friluftsbadet är öppet från 16 maj till 15 september. Bild: Leif Weckström

Kristallklart, knallblått och inbjudande ligger en miljon liter vatten stilla i simbassängen utanför simhallen i Alberga. Stiltjen förvandlas till skvalp tidigt på måndagsmorgonen då det allra första friluftsbadet i Esbo öppnar.

Förväntningarna är stora på det nya friluftsbadet som fungerar i anslutning till simhallen i Alberga i Esbo.

– I simhallen räknar vi omkring 40 000 simmare i månaden, och jag tror att det nya fräscha och fina badet utomhus blir ett fint extra dragplåster, säger simhallschefen Arto Järvinen. Han blickar ut över stora bassängen som är 50 meter lång och 25 meter bred och helt byggd i rostfritt stål. Järvinen har haft nöjet att testa bassängen i praktiken och försäkrar att den är alldeles extra trevlig att simma i.

– Det finns inga kanter som vattnet slår mot för bassängen är fylld till brädden så att vattnet svämmar över och den egenskapen dämpar det värsta skvalpet, säger Järvinen.

På söndag var det dock två dykare från föreningen Esbo dykare som plaskade i bassängen för en allra sista finjustering i bottnen. Företagaren Aki Johansson följde spänt med dykarnas arbete, han representerar nämligen den österriskiska tillverkaren av stålbassänger.

– Fast stålet är inhemskt och från Outokumpu, säger Johansson och listar fördelarna med bassänger rostfritt stål.

– Bassänger i stål har i motsats till bassänger i kakel inga sömmar eller fogar som blir trasiga och ohygieniska. I den här konstruktionen där bassängen är fylld som en rejäl snaps upp till kanten uppstår inte heller klibbiga ränder av smuts. Och stål kräver mindre mängder vattenrenande kemikalier.

Sista justeringen. Två dykare kollade i söndags att bottnen på den nya bassängen är fel fri. På måndagseftermiddagen är den egentliga invigningsfesten. Bild: Leif Weckström

Friluftsbadet i Alberga skulle egentligen byggas några år efter att simhallen i Alberga färdigställdes 1969. Men först i samband med att simhallen nyligen renoverades grundligt, då de gamla bassängerna samtidigt ersattes av nya i stål, som beslöt Esbo stad att satsa på sitt första friluftsbad

Ute finns utöver den stora bassängen även gympa- och terapibassängen, en vattenrutschbana och så finns en bassäng för barn.

De sammanlagda kostnaderna för renoveringen av gamla simhallen och dess sju bassänger jämte nybygget stiger till 42 miljoner euro.

Inträdet till friluftsbadet är detsamma som till alla simhallar i Esbo, 5 euro för vuxna, 2,50 från 7 år uppåt. Friluftsbadet håller öppet alla dagar fram till 15 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning