Planetspanare uppskjuten i rymden

Raketen sköts i väg under kvällen i Florida, USA. Bild: TT/AP/John Raoux

Nasas nya rymdfarkost Tess har skjutits upp för att leta efter planeter som liknar jorden, där liv skulle kunna existera bortom vårt solsystem.Planen är att upptäcka 20 000 nya planeter.

Satelliten Tess – Transiting Exoplanet Survey Satellite – sköts upp från Florida i USA med en raket av typen Falcon 9 från det privata rymdföretaget Space X.

Satelliten, som kostat motsvarande 270 miljoner euro och är stor som en tvättmaskin, ska söka efter variationer i ljus från stjärnor. Det kan vara ett tecken på att planeter cirkulerar runt dem.

– Vi är upprymda över att Tess är på väg för att hjälpa oss att finna liv som vi ännu inte har föreställt oss. Världar som möjligtvis kan vara beboeliga, eller som kan hysa liv, säger Thomas Zurbuchen vid Nasa till den amerikanska rymdstyrelsens sajt.

Större områden

Fokus kommer att ligga på stjärnor på ett avstånd av 30 till 300 ljusår. Förhoppningen är att upptäcka 20 000 planeter bortom vårt solsystem. Om det målet uppfylls bedömer Nasa att omkring 50 av de planeterna är i samma storlek som jorden och 500 är upp till dubbelt så stora som vår planet.

Planeterna kommer sedan att studeras med teleskop för tecken på att de är beboeliga: en fast yta, en storlek lik jordens och ett avstånd till planetens sol som möjliggör rätt temperatur för att det ska kunna finnas vatten. Även sammansättningarna av planeternas atmosfär, om de till exempel innehåller vatten, kan ge ledtrådar om möjligheten för liv.

– Målen som Tess hittar kommer att vara fantastiska forskningsobjekt för de kommande decennierna, säger Stephen Rinehart, Nasa-forskare som arbetar med satelliten, till nasa.gov.

Tess kommer att kunna söka av mycket större områden än sin föregångare Kepler-teleskopet, som sändes upp 2009. Båda använder samma system för att hitta planeter, att hitta de variationer i stjärnljuset som uppstår när planeten passerar framför sin sol.

"Alla sorters planeter"

Kepler har hittat över 2 300 planer utanför vårt solsystem, de flesta omkring 300–3 000 ljusår från jorden. De flesta är för långt bort eller har synts för otydligt för att kunna undersökas vidare. De stjärnor som Tess fokuserar på lyser mellan 30 och 100 gånger starkare.

– En av många fantastiska saker som Kepler visade oss var att det finns planeter överallt och att alla sorters planeter finns där ute, säger Patricia Boyd, chef för Tess-programmet.

Det första försöket att skicka iväg Tess avbröts två timmar före avfärd i måndags. Efter en finputsning från Space X-ingenjörerna avklarades onsdagskvällens uppskjutning utan problem. Mindre än tio minuter efter att raketen lyft återvände dess första steg till en obemannad plattform i Atlanten. Nasa kunde strax därefter meddela att rymdfarkostens två solpaneler fällts ut.

Det kommer att ta två månader för Tess att placera sig i rätt omloppsbana. Den första datan till forskare väntas i juli.

Tess som Nasa föreställer sig att den ser ut i rymden. Bild: TT/AP/NASA

fakta

Fyra kraftiga kameror

Tess kommer att övervaka hela himlavalvet under två år genom att dela upp den i 26 olika sektorer. Tess kraftfulla kameror kommer att riktas mot varje sektor i minst 27 dagar.

Satelliten kommer att övervaka 200 000 av våra närmaste stjärnor i jakten på planeter i omloppsbana runt dem. När en planet placeras mellan stjärnan och Jorden tappar stjärnan tillfälligt i ljusstyrka. Med hjälp av det kan forskarna bland annat ta reda på hur stor en planet är, liksom formen och längden av dess omloppsbana.

Tess kommer att söka efter mer ljusstarka stjärnor, till en yta som är 400 gånger större än den som föregångaren Kepler spanade på.

Källa: Nasa

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning