Planeten lider av klimatförändring – möt läkaren som vill rädda världen

Courtney Howard anser att hälsoargumenten effektivast framkallar handling i klimatfrågan. – Läkarna var verkligen inte först med att larma om klimathotet, men vi lär oss snabbt och vi är vana vid att hantera kriser, säger hon. Bild: Peter Buchert

Patienten är jordklotet och diagnosen lyder klimatförändring. Läkaren Courtney Howard rekommenderar omedelbar behandling. – Hälsan är det bästa argumentet för att väcka klimatengagemang, säger hon.

BONN Under studietiden lärde hon sig hur man förebygger sjukdomar och räddar liv, men det var först som akutläkare som Courtney Howard fick veta att klimatförändringen är århundradets främsta hot mot den globala folkhälsan.

– Jag hade lärt mig behandla patienter med hjärtattack eller stroke, men jag hade inte fått lära mig hur läkare ska hantera klimatförändringen. Det gjorde mig så arg, säger hon.

Därför gick hon med i den kanadensiska föreningen för läkare för miljön (Cape), och den vägen har hon kommit till klimatmötet i Bonn för att hjälpa regeringarna att skriva ut rätt slags recept.

Courtney Howards klimatväckelse började då hon jobbade med patienter som led av undernäring i Djibouti. Livsmedelsbristen hade flera orsaker, men torkan i Afrikas horn var definitivt en. Då hände för första gången att ett barn i hennes vård dog.

– Det var ett av de värsta ögonblicken i mitt liv. Jag ville bara sjunka genom jorden, säger hon.

Howard förbannade torkan och undernäringen, och när hon återvände hem lovade sig hon själv att göra allt för att förhindra att fler barn dör. I Yellowknife i subarktiska Kanada behandlar hon patienter från ursprungsfolken i norr och som lider av miljöförändringar.

Ju mer hon läste på om klimatfrågorna desto mer övertygad blev hon om att hon måste göra något. Privatlivet tillät henne inte återvända till Afrika, men nog att gå ner till halvtid på sjukhuset. Resten av tiden nätverkar hon och driver opinion i klimatpolitiken.

– Klimatarbetet är mitt sätt att jobba med global hälsa hemifrån, säger hon.

Distansarbetet är oavlönat.

– Många av mina vänner jobbar för läkare utan gränser, utan mycket till lön. Det skulle jag också göra om jag inte hade barn.

Glöm isbjörnarna

Tvärtemot vad Courtney Howard trodde under studietiden handlar hälsovård främst om livet utanför sjukhuset.

– Det handlar om att skapa ett samhälle där folk inte behöver tas in för vård så ofta.

Egentligen vet vi redan att klimatsmarta livsstilsval också är hälsosamma: att cykla till jobbet och att äta vegetariskt ger mindre utsläpp och minskade sjukdomsrisker. Eller som Howard sammanfattar det:

– Äter du mer vegetariskt och mindre kött mår både du och planeten bättre.

Medicinstuderande dramatiserade kopplingen mellan klimatförändring och hälsa på klimatmötet i Bonn. Bild: Peter Buchert

Mycket har hänt sedan klimatfrågan oftast presenterades som ett måste för att rädda isbjörnarna. Courtney Howard är övertygad om att hälsoargumenten smäller högre.

– Jag bor rätt nära isbjörnarna, men jag tänker inte förändra min livsstil för deras skull. Ingen gör det.

– Ser man på vad folk verkligen bryr sig om är det hälsa och jobb. Därför gäller det att visa hur folk vinner på att vara klimatsmarta. Man måste hitta lämpliga mål för opinionsbildningen och lära sig hur man påverkar.

Och hur gör man det?

– Man måste förklara svåra koncept snabbt och enkelt utan att lamslå folk eller göra dem deprimerade. Det tar sin tid att lära sig.

Inga piller mot cancer

Courtney Howard betonar att bara hotbilder inte väcker engagemang. Det behövs lösningar, men man får inte nöja sig med för lite.

– Har du cancer kan jag inte ordinera piller. Snackar vi klimatförändring räcker det inte med att byta till lågenergilampor.

I Bonn var hon en av hjärnorna bakom det kanadensiska initiativet för att fasa ut kolkraften, med hälsoargumentet att över 800 000 människor årligen beräknas dö bara för att vi förbränner kol.

Courtney Howard anser att det är viktigt att medicinstuderande lär sig argumentera för klimatåtgärder eftersom de förebygger hälsoskador och därmed minskar på lidande och vårdkostnader. Bild: Peter Buchert

Experter säger att det behövs fler stora klimatåtaganden om patienten ska hållas någorlunda frisk. I dag är världen på väg mot omkring 3 graders uppvärmning vilket kan få allvarliga konsekvenser för sjukdomsspridning och extremväder. Courtney Howard säger att hon som akutläkare vet vad det vill säga att ingripa för långsamt.

– Men jag vet också vad det betyder när man ingriper snabbt, gör rätt och räddar liv, och jag antar att planeter fungerar på samma sätt som människor.

Behandlingen har bara börjat, och än vet vi inte om världen kommer att ge sig själv tillräckligt mycket medicin av rätt sort.

– Jag tror inte att mina barn kommer att växa upp i en lika superstabil värld som jag själv, men jag tror att vi kan göra den mycket bättre än de värsta scenarierna visar på.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning