Planeringen av Senatstorgets uteservering framskrider – plats för sexton restauranger

Senatstorget ska bli ett sorts miniatyrsamhälle med restauranger och kaféer senare i sommar. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Varifrån ska vattnet komma? Hur ska man få tillräckligt med toaletter att rymmas på torget? Hur garanteras besökarnas säkerhet? Frågorna är många då Finlands troligen största uteservering planeras.

Sexton restauranger och 480 platser ska Senatstorget erbjuda då Finlands troligen största uteservering öppnar. Det var Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori som berättade om planerna tidigare i vår.

Uteserveringen kommer vara öppen från nio på morgonen till tio på kvällen, säger Peggy Bauer, operativ chef för Torgkvarteren. Om några veckor ska allting vara klart, förutsatt att tidtabellen håller.

– Just nu går vi tillsammans med hälsomyndigheterna igenom hur vi ska göra för att kunna garantera alla besökares hälsa, säger Bauer.

Säkerheten, rinnande vatten och en tillräcklig mängd toaletter är andra utmaningar som ännu måste lösas.

– Vi vill att helheten ska vara stilren, det ska inte gå en massa slangar längs torget.

I torsdags öppnade ansökningen för restauranger som ville vara med på ett hörn. Bauer är inte säker på hur många ansökningar det kommit in sammanlagt men säger att antalet överskrider mängden platser.

– Vi har plats för sexton restauranger och kaféer. Vi prioriterar ställen från Helsingfors centrum, det handlar ju trots allt om att liva upp centrumbilden.

I ansökan skulle restaurangerna bland annat berätta vilket koncept deras ställe har och hur de passar in i helheten. Öppethållningstiderna kan skifta mellan de sexton restaurangerna och kaféerna, beroende på koncepten.

Den gigantiska uteserveringen planerar öppna så fort allting är färdigt, senast i början av juli.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning