Planeringen av Mellersta Böle fortsätter – nytt liv i gamla lokstall

Bostadshuset Toralinna som ritades av arkitekt Bruno Granholm var ursprungligen ett bostadshus för järnvägsarbetare. Senare har huset varit ett hyreshus som ägs av Sato. Huset står nu tomt och ska renoveras. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Området söder om Böle järnvägsstation ska få nytt liv. Vilken verksamhet som ska finnas på det gamla lokstallsområdet och hur mycket som kan byggas till är ännu oklart.

Planeringen av Mellersta Böle i Helsingfors fortsätter. Efter att köpcentret Tripla blivit färdigt inleds nu planeringen av den gamla lokstallsgården i Böle. På området söder om Böle järnvägsstation finns kulturhistoriskt värdefulla byggnader som är skyddade. Bland dem bostadshuset Toralinna på Lokvägen som byggdes för järnvägsarbetare.

En detaljplan ska utarbetas för området, men hur området ska gestaltas och vilken verksamhet som ska finnas i de gamla tegelbyggnaderna är oklart.

– Vi har en lång väg att gå i planeringen innan en slutlig detaljplan blir verklighet. Det finns också möjlighet att området utvecklas genom olika tillfälliga arrangemang, säger arkitekt Sakari Pulkkinen på stadsmiljösektorn.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning