Planerad Barbieutställning får tuff kritik

Barbie anno 1959.Bild: © Mattel

Offentliga kulturinstitutioner ska inte hjälpa internationella företag med marknadsföringen, skriver konstkritikern Otso Kantokorpi.

Finlands Nationalmuseum ställer ut 450 Barbiedockor i vår. Utställningen Barbie – The Icon öppnar den 27 april, pågår till slutet av augusti och är producerad tillsammans med leksakstillverkaren Mattel.

Det sistnämnda faktumet har fått konstkritikern Otso Kantokorpi att reagera. I en insändare i måndagens Helsingin Sanomat skriver han att det är problematiskt att Nationalmuseum låter sig göras till ett marknadsföringsverktyg för ett internationellt jätteföretag, vilket inte kan höra till offentligt finansierade kulturinstitutioners uppgifter.

Kantokorpi poängterar att han betraktar Barbie som ett kulturhistoriskt fenomen som i sig är intressant och betydelsefullt. Han skriver att han gärna skulle se en utställning där kompetent museipersonal haft friheten att belysa den berömda dockan också ur kritiska – till exempel feministiska – perspektiv.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22