Planen: NHL-lägerstart redan om några veckor – en tredjedel av HIFK:s mål försvinner med stjärnorna

Emil Bemström har hört till HIFK:s viktigaste spelare i höst. Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Rapporter från Nordamerika gör gällande att NHL kör i gång i början av januari. Det betyder att de inhemska ligalagen blir av med sina inlånade spelare med rätt snabb tidtabell.

NHL jobbar för högtryck för att få till stånd en tidtabell för hur säsongen 2020–21 ska genomföras. Ligan satt i möte under måndag och tisdag och NHL:s vice kommissarie Bill Daly säger att man fortfarande arbetar för att inleda säsongen i januari 2021.

Enligt Daly är målet fortfarande seriestart 1 januari – något som i vissa kretsar setts som orealistiskt med tanke på coronavirusläget i USA.

Om NHL kör i gång 1 januari blir det rätt brådskande för klubbarna att förbereda sig för säsongen. Samtliga lag ska hålla två veckors träningsläger inför säsongen och utöver det ska de sju lag som inte spelade slutspel efter coronapausen få en extra vecka läger. Det betyder att lägren kör i gång 18 december respektive 11 december.

De spelare som kommer till USA från Europa måste sitta i karantän två veckor vilket betyder att spelarna måste resa till Nordamerika 4 december respektive 27 november. Det betyder att de första spelarna skulle vara tvungna att resa tillbaka till sina NHL-klubbar redan nästa vecka.

Med tanke på mängden spelare med NHL-kontrakt som för tillfället spelar på lånekontrakt i den inhemska ligan kan situationen bli rätt kaotisk.

HIFK har lånat in en fyra spelare från NHL-klubbar och spelarna har haft ledande roller i laget i höst.

Columbus Blue Jackets-spelaren Emil Bemström är poängbäst i IFK. Svensken har noterats för 8+9=17 poäng på 15 matcher och han har skjutit tre segermål i höst.

New York Islanders kontraktsspelare Otto Koivula har stått för 3+9=9 på tio matcher, Winnipeg Jets-spelaren Joona Luoto har 4+4=8 på 15 matcher och Antti Suomela, San Jose Sharks, 1+1=2 på 6 matcher.

Kvartetten har med andra ord stått för en tredjedel av HIFK:s mål i höst. Dessutom har Henrik Borgström en NHL-klausul i sitt kontrakt som möjliggör en flytt tillbaka till Nordamerika om han skriver kontrakt med någon klubb. Florida Panthers äger Borgströms rättigheter.

HIFK tvingas dessutom klara sig utan Anton Lundell en längre tid då den 19-åriga stjärnan ska leda Finland i junior-VM i december och januari. Om man lägger Lundells mål till NHL-lånens tappar IFK drygt hälften (25 av 49) av sina mål i december.

Ilves är det ligalag som drabbas hårdast om NHL:s planer håller. Laget har en fantastisk höst bakom sig och lånespelarna, med målvakten Lukas Dostal, poängliga- och skytteligaledaren Arttu Ruotsalainen och backarnas poängetta Juuso Välimäki i spetsen, har bidragit starkt till att Ilves toppar tabellen efter en knapp fjärdedel av grundserien.

Sammanlagt finns det för tillfället 37 spelare i ligan som är inlånade från NHL-organisationer.

HIFK (4):

Emil Bemström, Joona Luoto, Otto Koivula, Antti Suomela.

HPK (3):

Emil Larmi, Ramo Reunanen, Kristian Vesalainen.

Ilves (7):

Lukas Dostal, Lassi Thomson, Juuso Välimäki, Barrett Hayton, Joona Kolppanen, Mattias Maccelli, Arttu Ruotsalainen.

Jukurit (1):

Vitali Abramov.

JYP (2):

Veini Vehviläinen, Ty Dellandrea.

KalPa (2):

Otto Leskinen, Eetu Luostarinen.

KooKoo (1):

Kasper Björkqvist.

Kärpät (3):

Justus Annunen, Janne Kuokkanen, Jesse Puljujärvi.

Lukko (2):

Ville Heinola, Aleksi Saarela.

Pelicans (4):

Julius Honka, Oskari Laaksonen, Otto Somppi, Jesse Ylönen.

SaiPa (2):

Eetu Tuulola, Jacob Moverare.

TPS (2):

Evan Weinger, Ukko-Pekka Luukkonen.

Ässät (4):

Jesperi Kotkaniemi, Andreas Borgman, Markus Niemeläinen, Nick Merkley.

Sport och Tappara är de enda ligalagen som inte lånat in spelare från Nordamerika den här säsongen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning