Planen: Ishockeyligastart med full publikkapacitet i oktober

HIFK med ett uppmuntrande meddelande på Ishallens vägg på Nordenskiöldsgatan i Helsingfors. Bild: Markku Ulander / LEHTIKUVA

Ishockeyligan ser ut att kunna köra i gång sin säsong i oktober med publik på läktarna. Det betyder att de ekonomiska sviterna av coronakrisen kan bli mindre än befarade för klubbarna och ligan.

På onsdag kväll meddelade vetenskaps- och kulturminister Hanna Kosonen att det från den 1 augusti blir tillåtet med tillställningar med fler än 500 personer. Alla restriktioner vad gäller möten ska vara borta i oktober, om inte epidemiläget förvärras.

Det betyder att inomhussporterna och speciellt ishockeyligan kan dra en lättnadens suck. Ishockeyligans tävlingsledare Arto I Järvelä hade tidigare under dagen sagt i en intervju för Yle Urheilu att ligan är beredd att inleda säsongen så sent som i november om det krävs.

Järvelä sade också att en publikkapacitet på 40–50 procent krävs för att man ska kunna genomföra säsongen men att det då blir ekonomiska förluster för ligan och klubbarna.

Men nu verkar problemen vara på väg att lösa sig. Ligan lär starta i oktober om restriktionerna då är borta. Vanligtvis brukar ligans första omgång spelas i mitten av september. Trots den senarelagda starten har ligan inga planer på att minska matchantalet utan planen är att samliga lag spelar 60 matcher i grundserien.

Internationella ishockeyförbundet IIHF tar nästa vecka ställning till om VM i Vitryssland och Lettland skjuts framåt med ett par veckor. Enligt den ursprungliga planen ska VM spelas 7–23 maj 2021 men IIHF har öppnat för att flytta VM-starten med ett par veckor för att ge de nationella ligorna möjligheten att kunna genomföra sina säsonger. Det skulle betyda att VM spelas 21.5–6.6.2021.

Ishockeyligans ordförande Heikki Hiltunen säger till MTV att ligan börjar göra upp spelschemat för säsongen 2020–21 nästa vecka. Säsongen 2019–20 avbröts inför den sista grundserieomgången och ingen mästare utsågs.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning