Plan International vill ha mens-emoji för att bryta tabu

Plan International har tagit fram fem förslag för en mens-emoji. Bild: Plan International

Många flickor kan inte gå till skolan på grund av mens och alla har inte möjlighet till mensskydd. Mens är en global jämställdhetsfråga och därför ska det finnas en mens-emoji anser Plan International i Finland.

Runtom i världen är mens fortfarande ett tabu som flickor och kvinnor kan ha svårt att tala om. Med mens-emojier vill Plan göra det lättare att tala om menstruation.

– Varje månad har hundratals miljoner flickor och kvinnor mens, så det borde vara den mest naturliga saken och inget att skämmas över, säger Ossi Heinänen, generalsekreterare för Plan International Finland i ett pressmeddelande.

I en färsk undersökning som Plan gjorde i Storbritannien svarade hälften av de tillfrågade i åldern 18–34 år att de tycker det skulle vara lättare att berätta om sin mens med hjälp av en mens-emoji.

– Emojier hör till ett eget digitalt språk och det måste finnas symboler för grejer som är betydande i användarnas liv. Att det inte finns en för mens kan bland annat förklaras med att teknologiska utvecklare ofta är män som inte har funderat på mens, säger Nora Lindström, sakkunnig inom digitala utvecklingar på Plan i pressmeddelandet.

Plan International har tagit fram fem förslag på mens-emojier och britter och australiensare röstade fram en favorit som består av ett par underbyxor med två bloddroppar.

Organisationen Unicode Consotrium som reglerar urvalet av emojier godkände ändå inte symbolen. Nu har Plan gjort en ny enklare version bestående av en stor bloddroppe.

– Det är synd att en realistisk emoji nobbades. Man får en känsla av att man inte får tala öppet om mens i emoji-språk. Däremot finns det emojier för att kräkas och det har till och med gjorts mjukisdjur av bajs-emojin, säger Lindström i pressmeddelandet.

Plan International hoppas få ett svar i höst angående det nya förslaget.

Britter och australiensare ansåg att den här emojin var det bästa förslaget. Bild: Plan International

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning