Plan för ny metroingång vid Fölskvären väcker blandade känslor

Kronohagsbon Taika rör sig ofta i kollektivtrafiken med babyn Helmer och ser fram emot hur den nya metroingången kommer att underlätta hennes vardag. Bild: Niklas Tallqvist

Den nya ingången till Helsingfors universitets metrostation har planerats i många omgångar. I augusti fattade stadsfullmäktige beslut om att inkludera projektet i 2020 års budget, men alla stadsbor är inte nöjda med planen.

Redan i maj kunde Helsingin Sanomat rapportera att Helsingfors stads trafikverk HST lagt fram ett förslag enligt vilket projektet att öppna den nya metroingången skulle tidigareläggas för att synkroniseras med omläggningarna av områdets spårvagnstrafik.

Enligt förslaget skulle ingången stå klar samtidigt som det nya projektet Kronbroarna, som ska skapa en spårvagnsförbindelse mellan Hagnäs och Degerö.

Syftet med den nya ingången är att fotgängare som kommer från Kronohagens håll inte ska behöva korsa eller röra sig längs med den livligt trafikerade Kajsaniemigatan för att ta sig ner i metrostationen utan i stället ska kunna röra sig längs med en tunnel bara för fotgängare.

Frågan kompliceras dock av att området kring Fölskvären är känsligt och arkitektoniskt värdefullt med många gamla byggnader från 1800-talet helt intill. Statyn av stoet som diar sitt föl är också en kär Helsingforssymbol för många och det finns en oro för hur man ska få den nya inramningen att fungera.

Åsikter går isär

HBL träffar Taika, som är ute med babyn Helmer, vid Fölskvären. Hon är redan sen tidigare medveten om planerna och entusiastisk över dem:

– Vi bor här i Kronohagen, och jag rör mig mycket på stan och kör inte bil så för oss är det helt perfekt att det blir lättare att komma ner till metron med en barnvagn, säger Taika innan hon måste skynda sig för att hinna med en inkommande buss.

Seija Laine oroar sig över att grävskoporna kommer att förstöra den vackra parken. Bild: Niklas Tallqvist

Men alla är inte lika förväntansfulla över idén. En liten stund senare möter vi Seija Laine som är på väg till en specialistmottagning i närheten. Hon säger att hon inte rör sig så ofta i området, men blir chockad då hon får höra om planerna:

– Det låter ju hemskt! Den här vackra gamla platsen? utbrister Laine som oroar sig för att ingenting ska vara kvar av den lilla parken kring statyn när dammet lagt sig efter grävskoporna.

"Hoppas pengarna tar slut"

Laine har inte hört om planerna, men förvånar sig över att ingen av de lokala Helsingforsmedier som hon följer med uppmärksammat saken innan planeringen hunnit så här långt.

– Nå, då får vi hoppas att pengarna tar slut! Det är vad jag alltid säger då myndigheternas planer går överstyr och det inte finns nån annan chans att få stopp på dem!

HST:s infrastrukturenhet uppskattar att priset för den nya ingången kan uppgå till mellan 10 och 20 miljoner euro. Priset påverkas bland annat av mängden utgångar samt av eventuella säkerhetskrav från Räddningsverket.

Den lilla parken kring fölstatyn är ett klassiskt landmärke i Kronohagen och omges av känsliga och arkitektoniskt värdefulla byggnader. Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning