PL-titeln till City då reservbetonat United föll mot Leicester

Manchester City är engelska ligamästare efter Manchester Uniteds förlust på tisdagskvällen. Bild: Paul Ellis/Lehtikuva-AFP

Manchester City är engelsk ligamästare i fotboll.Detta efter att värsta rivalen Manchester United förlorat hemma mot Leicester med 1–2."Det här var den tuffaste titeln hittills", säger Citys tränare Pep Guardiola efter tredje ligasegern på fyra år.

Det är inget snack om att Manchester City är Englands bästa lag den här Premier League-säsongen. Trots att tre omgångar återstår är inga i närheten av att hota om ligatiteln.

Och när tabelltvåan Manchester United på tisdagskvällen förlorade hemma mot Leicester med 1–2 var också de teoretiska möjligheterna utraderade.

United, tio poäng bakom efter 35 av 38 omgångar, kan inte längre komma ikapp.

Speciell säsong

Det är Manchester Citys tredje ligatitel under de senaste fyra säsongerna. En otrolig framgång för spanjoren Pep Guardiola, som haft tränaransvaret de fem senaste åren.

"Det har varit varit en säsong och en upplaga av Premier League som inte liknat någon tidigare", säger Guardiola till Manchester Citys hemsida

Han syftar på effekterna av coronapandemin som bland annat inneburit spel inför tomma läktare.

"Det här var den tuffaste ligatiteln hittills. Vi kommer alltid att minnas den här säsongen på grund av sättet vi vann den på. Jag är så stolt över att vara tränare här och över den här gruppen av spelare", säger 50-åringen.

För Manchester Uniteds svenske anfallstalang Anthony Elanga blev tisdagens match ändå minnesvärd. 19-åringen fick chansen från start och gjorde därmed A-lagsdebut i klubben.

"Kommer aldrig glömma det"

– Det är en dröm som går i uppfyllelse för mig och min familj och jag njöt verkligen. Jag ska ringa mina föräldrar och kolla vad de tyckte, sade Elanga efteråt till klubbens tv-kanal MUTV, skriver Expressen och TV4:s Fotbollskanalen.

– Jag kände självförtroende, jag ville bara ut på planen och göra min grej. Jag kommer aldrig glömma det här. Aldrig.

Han fick 65 minuter på planen innan han byttes ut. Då stod det 1–1 efter att Leicester tagit ledningen i den tionde minuten genom Luke Thomas innan Mason Greenwood kvitterade bara fem minuter senare.

Bara minuten efter att Elanga lämnade planen kom Leicesters segermål. Caglar Söyüncü nådde högst på en hörna och nickade in 2–1.

Målet gav inte bara Manchester City ligatiteln. Den gör också fajten jämnare om platserna närmast bakom seriesegraren.

Manchester United är fortsatt tvåa på 70 poäng efter 35 omgångar, Leicester är ny trea på 66 poäng (36 spelade matcher) och Chelsea är fyra på 64 poäng (35 matcher).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning