PL-stjärnor stoppas från landslagsspel

Liverpools Mohamed Salah är en av de Premier League-spelare som stoppas från kommande landslagssamling. Bild: Attila Kisbenedek/Lehtikuva

Nästa vecka fortsätter kvalet till fotbolls-VM i Qatar 2022.Men flera nationer kommer att få klara sig utan de stjärnor som till vardags håller till på de brittiska öarna.Premier League sätter nämligen stopp.

Häromdagen meddelade Liverpool att storstjärnan Mohamed Salah stoppas från landslagsspel med Egypten i september.

Nu följer Premier League efter.

Den engelska fotbollsligan säger i ett uttalande att samtliga klubbar enhälligt bestämt att inte släppa iväg de spelare vars landslag kommer att spela i rödlistade länder den kommande månaden. Totalt stoppas närmare 60 spelare från 19 Premier League-klubbar från landslagsspel i september.

Brasilien utan nyckelspelare

Då Brasilien och Argentina är två av länderna som står uppskrivna på den röda listan får exempelvis Mohamed Salahs brasilianska lagkamrater – Roberto Firmino, Fabinho och Alisson Becker – liksom Manchester City-duon Gabriel Jesus och Ederson stå över kommande VM-kvalmatcher.

Anledningen är de brittiska karantänsbestämmelserna. Spelare som besökt rödlistade länder kommer att sättas i karantän i minst tio dagar vid återkomst till Storbritannien. Enligt uttalandet kommer vissa av spelarna då missa så mycket som två ligamatcher, en Europacupmatch samt den tredje omgången av den engelska ligacupen.

Teemu Pukki i Norwich och Marcus Forss i Brentford påverkas inte.

Glen Kamara i Rangers kan också ansluta till den finska kvaltruppen även om han är avstängd i hemmamatchen mot Kazakstan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning