Pizzabåt med biff och bearnaise

Bara fantasin kan sätta en gräns för hur en pizza kan se ut och smaka. Bild: TT

Har man ingen båt, kan fantasin om att äga en få ta sig i uttryck i köket. Sedan kan vi bege oss ut på ett väldoftande och smakfullt hav.

För 4 personer, 40 minuter

Till degen:

2 dl fingervarmt vatten

3/4 paket jäst (ca 40 g)

3 msk olivolja

1 tsk salt

6 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:

500 g krossade tomater

2 msk konc. tomatpuré

2 msk basilikapesto

Till fyllningen:

2 påsar mozzarellaost (250 g)

3 tomater

1 röd paprika

1 grön paprika

1 rödlök

500 g oxfilé eller utskuren biff

smör och rapsolja

salt och svartpeppar

150 g bearnaisesås

bladpersilja

ruccolasallad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta i vetemjölet men spara en knapp deciliter till utbakningen. Jäs degen drygt 30 minuter under duk.

2. Tippa upp krossade tomater i en sil så att de rinner av. Blanda den fasta delen med tomatpuré och basilikapesto.

3. Skär mozzarellaosten i tunna skivor. Skär tomater och paprika i bitar och rödlöken i tunna klyftor.

4. Skär köttet i fyrkanter med 3 centimeters sida. Stek bitarna i lika delar smör och rapsolja. Krydda med salt och svartpeppar. Håll köttet varmt.

5. Dela degen i fyra delar och kavla ut till tunna pizzor. Bred ut tomatsås i en oval mitt på och lägg på osten. Vik upp kanterna i korta slag till något som kan liknas vid en båt. Lägg på grönsaker och grädda pizzorna i ugnen 6–8 minuter.

6. Fördela köttet över grönsakerna när pizzorna är gräddade och klicka på sparsamt med bearnaisesås. Garnera med rucolasallad och bladpersilja.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning