Pitkämäki över 85 meter igen

Formen håller. Tero Pitkämäki kastade längst i herrarnas spjuttävling i elittävlingarna i Villmanstrand. Bild: Mikko Stig / Lehtikuva

Efter att ha kastat över 86 meter i Zürich tidigare i veckan visade Tero Pitkämäki att formen håller och tog hem segern i elittävlingen i Villmanstrand med ett kast på över 85,56 meter. Camilla Richardsson visade att hon hör till eliten på damernas 5000 meter.

Trots det kyliga vädret höll Tero Pitkämäki en stabil nivå i elittävlingen i Villmanstrand. Segerkastet på 85,56 kom i den sista omgången.

– Lite tröttnade jag under tävlingens lopp av begripliga skäl. Men jag lyckades slipa på kastet i rätt riktning. Det sista kastet lyckades bra trots att känslan i kroppen inte längre var den bästa, sade Pitkämäki som kastade 86,57 i Zürich i torsdags.

Pitkämäki presterade en jämn serie – alla kast som mättes bar över 80 meter.

– Med undantag för ett kast hade jag bra koll på redskapet. Det brukar resultera i en jämn serie.

I övrigt var nivån blygsam. Estlands Magnus Kirt var tvåa med 81,97. Näst bästa finländare var Oliver Helander som kastade 78,44.

På förhand var det tänkt att Pitkämäki skulle utmanas av Keshorn Walcott men karibiern verkade inte trivas i det kyliga höstvädret och stannade på blygsamma 77,61.

Richardsson tillbaka

Camilla Richardsson vann damernas 5 000 meter i fullständigt överlägsen stil. Det var hennes första tävling efter VM då hon skadade vristen i sitt försöksheat på 3 000 meter hinder.

– Det var en tuff ensamlöpning. De första tre kilometrarna kändes bra och gick som planerat men sedan kroknade jag nog. Att löpa ensam på 3 000 meter hinder är helt ok, men det här tycktes bara fortsätta och fortsätta, sade Richardsson.

Segertiden blev 16.12,53.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning