"Piter är en hjältestad som överlevde både kriget och belägringen"

Optimist. Dmitrij Michajlov anser att S:t Petersburg är en hjältestad som man inte överlistar. Bild: Arthur Bondar

I Sankt Petersburg fungerar nu metron precis som vanligt och myndigheterna jobbar hårt för att återupprätta en känsla av normalitet. Men när HBL besökte metron i rusningstid var den halvtom. De passagerare som fortfarande åker tunnelbana säger att de vägrar vara rädda.

– Ärade passagerare! Alla linjer i tunnelbanan fungerar som vanligt!

Den bestämda rösten upprepar budskapet i högtalaren var femte minut. Metron i Sankt Petersburg har öppnat tidigt på morgonen, alla linjer fungerar inklusive den blå linjen där en bomb sprängdes igår mellan stationerna Sennaja plosjtjad och Technologitjeskij institut.

Överallt i metron ser man poliser, speciellt vid ingångarna. Däremot är antalet passagerare påfallande litet – vagnarna är halvtomma trots att klockan är åtta på morgonen och det är rusningstid i Sankt Petersburg.

– Det är helt klart mindre folk än vanligt i metron. Men vi överlever det här. Piter är en hjältestad som överlevde både kriget och belägringen. Jag tror att vi klarar det här med värdighet, säger Dmitrij Michajlov.

Som många andra petersburgare kallar han staden vid sitt smeknamn, Piter. Vi träffar Michajlov nere i metrostationen Technologitjeskij institut. Han står och fotograferar en bänk där folk har lagt ned blommor för att hedra de döda och sårade som fördes hit efter att bomben hade briserat. Enligt de ryska myndigheterna räddade lokföraren troligen flera liv genom att fortsätta köra, i stället för att stanna upp tåget efter bombdådet.

Är ni inte rädd?

– Jag hoppas att de stärkta säkerhetsåtgärderna ska fungera. Att vi nu har ett skydd. Jag har lagt märke till många fler poliser och metrotjänstemän, det ger åtminstone hopp om ökad säkerhet. Men jag skulle förstås föredra att vår säkerhetstjänst stoppar terrordåden i förväg, säger Dmitrij Michajlov.

Inte rädda. Roman Abrusimov och Larisa Rasjutkina vill visa att livet fortsätter. Bild: Arthur Bondar

På Sennaja plosjtjad en hållplats norrut där terroristen steg på tåget sitter Roman Abrusimov och Larisa Rasjutkina. De är byggnadsingenjörer och brukar ofta hålla arbetsmöten på den här metrostationen eftersom deras vägar korsas här. Att terrordådet skedde i närheten bryr de sig inte om.

– Vi kom överens om den här platsen i går och beslöt att inte ändra den. Det är ett bekvämt ställe för oss båda, säger Roman Abrusimov.

Är alla lika orädda som ni?

– På jobbet i går pratade vi igenom allt med mina kolleger. Vi är överens om att nu gäller det att stöda och uppmuntrade varandra, inte att sluta använda metron. Tvärtom, nu är vi alla i samma båt. Jag är redo att hjälpa vilken främling som helst, att stöda personer jag inte känner moraliskt. Vi är inte det minsta rädda. Det här ger tvärtom en starkare känsla av sammanhållning, säger Larisa Rasjutkina.

Hur kommer det skedda att påverka Sankt Petersburg?

– Det kommer inte att påverka oss. Det kunde ha skett var som helst. Så här är det i stora städer som Moskva och Sankt Petersburg, vi är mer utsatta än andra städer och det får man leva med, säger Roman Abrusimov.

Uppe på Sennaja plosjtjad vid utgången av metron träffar vi Jelena Zajtseva. Precis som alla andra vi talar med använder hon metron dagligen – och har inga planer att sluta med det.

– Visst var det tungt att märka hur få passagerare vi hade imorse. Metron brukar vara full den här tiden på dygnet, säger hon.

Återgår till det normala. I S:t Petersburg kör metron igen för fullt. Bild: Arthur Bondar

Men ni gick ner i metron?

– Jag gjorde det i dag och jag gör det i morgon. Det är det bekvämaste sättet att resa. Dessutom är det viktigt att visa att livet fortsätter. Alla ska till jobbet på morgonen, vi kan inte sluta leva på grund av det här. Det går inte att skrämma människor på det sättet.

Jag frågar Jelena Zajtseva om hon tror att dådet hade med Syrien att göra. Hon rycker på axlarna.

– Det vet jag inte. Det spekuleras så mycket just nu. Jag vet inte om det kommer att påverka den allmänna opinionen när det gäller kriget i Syrien.

Blomhavet utanför metrostationen Sennaja plosjtjad bara växer. Bild: Arthur Bondar

Artur Chodyrjev, som jobbar för den lokala statliga tv-kanalen Sankt Petersburg, konstaterar att terrordådet just här, i Putins hemstad, har flera dimensioner.

– Det här är det första terrordådet i Sankt Petersburg. Dessförinnan hade vi ett bombdåd i tåget mellan Moskva och Sankt Petersburg, vi hade flygplanet som föll ner i Sinaiöknen där majoriteten av offren var från Petersburg. Men inne i stan har vi aldrig haft något terrordåd. Vi har alltid haft känslan av att vara väl skyddade, att vår underrättelsetjänst fungerar. Det som vi känner nu, förutom chock och sorg, är därför en viss förundran. Vi är förvånade över att vår underrättelsetjänst inte kunde stoppa terroristerna. Tidigare har de alltid lyckats göra det.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning