Pistolhot, rån, kidnappningar – dags för F1-cirkusens farligaste helg

Mercedes Valtteri Bottas siktar mot att slutligen ta en seger i Brasiliens GP. Han har inte en enda i år. Bild: Lehtikuva-AFP/Dan Istitene

Brasiliens GP i Sao Paulo är redan ökänt i F1-kretsarna.

Sao Paulo

De senaste åren har många från F1 blivit överfallna och rånade i Sao Paulo på väg till och från Interlagos. 2010 försökte tungt beväpnade gangsters kidnappa Jenson Button vid ett trafikljus. Han undkom tack vare att hans chaufför lyckades ta dem ur fällan.

Sex gangsters överföll förra året en buss full med medarbetare från Mercedes och alla blev rånade under pistolhot. De sköt också mot en bil som stannade. Saubers och Pirellis bussar samt Fias bilar blev också attackerade. Pansarrutorna i de bilarna räddade passagerarna från att bli rånade.

Kidnappningar

Situationen ansågs så allvarlig att man överlade att stryka loppet från kalendern. Problemet är att enda utfarten från banan mynnar ut på en starkt trafikerad gata och där väntar rånarna. Även för brasilanska förhållande så räknas området där banan ligger till en social brännpunkt. Skyltar uppmanar förare att inte stanna med sina bilar och när det är mörkt är det tillåtet att köra mot rött ljus. Även i pressrummet har tjuvar slagit till och stulit datorer och kamror.

Det är inte bara stölder som man är rädd för. Ännu mer nervös är man för kidnappningar som tyvärr förkommer mycket ofta och är något lönsamt. Bernie Ecclestones svärmor blev kidnappad 2016 och blev frisläppt efter ett par dagar. En av de skyldiga var en pilot som brukade flyga honom när han var i Brasilien.

Polisuppbåd

För ett par veckor sedan hade Fia, Liberty Media och arrangörerna ett möte i Paris och den här helgen har man ökat säkerheten. Ett stort uppbåd av polis kommer att finnas längs hela vägen till och från banan och teamen kan om de vill också själv hyra in personal från säkerhetsfirmor. Ingen av de anställda kommer att vara klädd i teamens kläder och på alla bilar och bussar tar man bort allt som ser ut att vara något som har med ett team att göra.

Problemet har varit att de få poliser som tidigare varit på plats tidigt åkt därifrån. Ofta bara någon timmer efter träningen. I år kommer de att vara på plats så länge tills alla team lämnat banan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning