Piska också vinnarna

Bild: Wilfred Hildonen

Det känns bakvänt att regeringen vill att unga ska ta fler korttidsjobb.

Vi ser en explosionsartad ökning av ansökningar om utkomststöd som resultat av regeringens aktiveringsmodell. Är det då inte ganska tydligt att många har svårt att få jobb?

En del är för unga och oerfarna, andra för gamla och många mår inte riktigt bra.

I stället för den fula "Blame the Victim"-politiken kunde man flytta fokus och sätta mera press på vissa arbetsgivare. De företag som nu går med bra vinst borde delta i talkoarbetet och anställa fler, annars kunde de beskattas hårdare.

Det borde vara en hederssak att anställa, och nyheter om den här sortens tillväxt borde få större synlighet i medier än allt det där negativa, som väl alla börjar vara ganska trötta på. Företag kan också hjälpa med bostäder och flyttningar. Även de här vänliga åtgärderna borde få stor mediesynlighet. Delad glädje är dubbel glädje. Positiv image påverkar också (för den som har möjlighet) viljan att investera i företaget.

Det känns bakvänt att regeringen vill att unga ska ta fler korttidsjobb. Det är ju framför allt unga vuxna som borde få fast anställning och en känsla av stabilitet för att våga skaffa bostad och barn. Hos dem borde livsglädjen och tron på framtiden vara stark.

Däremot finns det andra grupper som skulle gynnas av kortare arbetstid och ledigheter. Seniorer som sliter hårt inom sjuk-, barn- och äldrevård har både fysiskt och psykiskt tungt arbete samt ofta också tunga arbetstider. De borde få möjlighet till flexibilitet så att de allra sista åren i arbetslivet inte nämnvärt skulle försämra pensionen. Här har vi personer som skulle förtjäna att bli bättre behandlade. Alla arbeten är inte likadana.

Den allmänna höjningen av pensionsåldern har naturligtvis minskat arbetsmöjligheterna för de unga. Men nu lever vi som tur är i en period av ekonomisk tillväxt och har goda möjligheter att göra framsteg på väldigt många sätt.

Men om det nu ska piskas fram pengar – driv och piska också vinnarna, inte bara offren!

Kerstin Tarna, Kervo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning