Terminsavgifterna: Piska eller bromskloss? – Studerandena svarar

Bild: Mostphotos

HBL frågade några studerande i Helsingfors vad de anser om terminsavgifter för högskolestuderande.

Zuzana Keislerová Bild: Leif Weckström

Zuzana Keislerová, utbytesstuderande från Tjeckien:

– Jag tycker nog att universiteten ska vara tillgängliga för alla. Till exempel i Storbritannien kan man bli tvungen att ta stora lån för att betala avgifterna, och det är ingen bra utgångspunkt. Jag tror inte heller att avgifter skulle få studerande att studera snabbare. Avgiftsfri utbildning är bättre och Finland har ett jättebra utbildningssystem.

– Jag tror att de nya avgifterna för studerande från länder utanför EU/EES kan hindra många från att komma. Jag har talat med kompisar utomlands som hade velat komma hit och studera men nu inte har råd, redan att bo här är ju dyrt.

Kasperi Kuuskoski Bild: Leif Weckström

Kasperi Kuuskoski, studerande vid Helsingfors universitet:

– Jag tror att terminsavgifter kunde ha sina goda sidor, förutsatt att man skapar ett system så att man tryggt kan finansiera dem med lån. Till exempel så att man inte behöver betala tillbaka förrän man har jobb. I princip är avgifter ok ifall systemet är bra och avgifterna kunde trygga universitetens finansiering. Men jag tror inte att de skulle påverka studietakten så mycket, eventuellt skulle studerande planera sina studier lite bättre.

– Jag vet inte hur mycket avgifterna för utländska studerande gallrar bland dem som vill komma, så det är svårt att ta ställning till dem. Men det är förstås rimligt att uppbära en avgift om folk bara kommer hit för gratis utbildning och sedan försvinner igen.

Jasmine Hannukainen Bild: Leif Weckström

Jasmine Hannukainen, studerande vid Haaga-Helia:

– Terminsavgifter är ingen bra väg att gå om man beaktar att studerande redan har det ekonomiskt tajt och stöden skärs ned. I så fall hänger studierna på om familjen har råd att bidra ekonomiskt eller på att man jobbar vid sidan av studierna, vilket i sin tur leder till att studierna drar ut på tiden. Jag tror inte att avgifterna skulle leda till snabbare studier, även om pressen på att bli klar förstås skulle öka – någonstans måste pengarna ju tas. Mer pengar till universitet och högskolor måste nog komma någon annanstans ifrån.

– Jag motsätter mig inte avgifter för utländska studerande, de har ju inte bidragit till den skattefinansierade utbildningen, så gratis utbildning är kanske inte något vi måste erbjuda dem. Men hur stora avgifter som är rimliga är sedan en annan fråga, vi får väl se hur avgifterna påverkar intresset för att komma hit.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning