KORT OM UNIKULMA

Inhemska familjeföretaget Unikulma grundades 1985 och är Finlands ledande sängtillverkare, återförsäljare, sömnexpert och forskare. Idag finns Unikulmas fabrik i Vanda i Petikko.

Unikulma har över fyrtio internationella patenter, registrerade modeller och innovationer. Din madrass blir ultrabekväm, eftersom vi använder känslig, zonindelad fjädring av bästa europeiska kvalitet.

För att kunna skräddarsy en individuell madrass för just dig så börjar vi alltid med en UnikLab-mätning som mäter trycket som kroppen riktar mot sängen. Hundratals luftfyllda sonder reagerar på minsta lilla spänning och problempunkt i kroppen. Med hjälp av tryck- och formkartorna som instrumentet skapar samt sömnanalysen kan experter skräddarsy en individuell säng för var och en.

När du tänker på kostnaderna av en kvalitetssäng, inser du att per år – för att inte tala om månad eller natt – är den inte alls avgörande.

Boka tid till svenskspråkig betjäning med fysioterapeut och sömnexpert Sebastian Törnblom på Unikulmas flagship-affär vid Skillnaden i Helsingfors. 050-4372438.

www.unikulma.fi

Pirkko Mannola är full av energi då jag träffar henne i Unikulmas flagship-affär vid Skillnaden i Helsingfors. En av orsakerna är förstås en god natts sömn vilket garanteras i Unikulmas skräddarsydda motorsäng.

– Jag sover jättegott nuförtiden! Jag märkte skillnad direkt efter att jag fått min Unikulma-säng. Förr led jag av sömnsvårigheter och tog melatonin för att alls få sömn. Speciellt efter ett uppträdande då det var svårt att varva ner, berättar Pirkko.

Pirkko Mannola är som känt skådespelare, sångerska och Miss Finland anno 1958. Sedan dryga två år är hon ägare till en Unikulma motorsäng med lyxiga funktioner som inbyggd vibration som ger massage och ställbar huvud- och fotdel.

– Först tänkte jag att spelar det nu verkligen så stor roll hurdan säng jag sover i bara den är bekväm? Men jag började ju tycka väldigt mycket om min nya säng! Mina sömnsvårigheter och nack- och axelproblem har minskat betydligt och som bonus är den ju så vacker.

Pirkko valde till sängen en beige Henrik-gavel som färgmatchades till inredningen i sovrummet. Alla Unikulma-sängar skräddarsys, även färgen.

– Jag tycker om att sova länge på morgnarna. Jag behöver långa nätter annars fungerar jag inte, säger Pirkko.

Ergonomi

Unikulma har som känt många kända ansikten, både fotbollsspelare och andra idrottare som talar för vikten av en individuellt utprovad ergonomisk säng.

– Jag läser faktiskt inte i sängen så har inte använt den ställbara huvudändan så mycket. Min fästman Göran läser inte heller i sängen och jag brukar säga att om man vill att förhållandet ska hålla så ska man ha likadana vanor vid läggdags så att man får sova ostört, säger Pirkko Mannola med ett skratt. Massagefunktionen däremot är uppskattad.

– Det är väldigt avkopplande på kvällen efter en lång dag eller uppträdande då man är trött i kroppen.

Pirkko blev bekant med Unikulma tack vare tv-programmet Jaksa paremmin där Unikulmas vd Vesa Tuominen själv mätte ut Pirkkos och hennes fästman Görans madrasser. Varje person har en egen ergonomiskt utprovad madrass enligt vikt och tryck medan bäddmadrassen är enhetlig.

– Jag och Göran har förstås olika madrasser, han är ju mycket tyngre än mig. Madrasserna formar sig efter kroppen. Jag hade grymma axelproblem tidigare och visste inte hur jag skulle sova på sidan för att få bekvämt. Nu hittar jag en bekväm och ergonomisk ställning.

Hälsoaspekter

Unikulmas motorsäng är bra ur många hälsoaspekter. Vi sömnapné är det bara att lyfta huvud- eller fotdel för att få lättnad.

– Idag då vi mycket sitter och tittar på telefon och olika skärmar i oergonomisk ställning är madrassen väldigt viktig.

En rätt utformad madrass öppnar upp övre ryggen och bröstmuskulaturen som under dagen ofta blir krokig, säger

Sebastian Törnblom som är fysioterapeut på Unikulma och expert på att mäta ut kundernas individuella madrassbehov.

En god sömn är viktig helhetsmässigt med tanke på stressnivå och hälsan överlag.

– En bra madrass ska stöda ryggraden. Det är inte bra att sova på mage och då madrassen är rätt så vill man heller inte sova på mage, förklarar Sebastian.

Då ryggraden får rätt stöd kan den djupa mag- och ryggmuskulaturen slappna av. I avslappnade muskler fungerar blodcirkulationen bättre. Under dagen trycks diskarna i ryggen ihop och på natten borde de få näring av vävnandsvätskan. Om ryggraden städigt är i dålig ställning börjar ryggproblemen.

– Tänk hur mycket tid vi spenderar i sängen, vi måste ju njuta av en bra säng, konstaterar Pirkko Mannola.

– Sänghygienen är också viktig. Tvätta regelbundet överdrag till bäddmadrassen, våra har dragked så du får enkelt bort dem. Täcken och dynor bör också tvättas, säger Sebastian.

Kuddar och täcken bör också vara individuella och det rekommenderas att man tar sin egen dyna med sig på resor.

– Om det är möjligt förstås. Det samlas oerhört mycket bakterier i dynor och alla hotell tvättar inte dem efter varje kund utan byter kanske bara dynvar, säger Sebastian.