Teaterlegenden Jouko Turkka har avlidit

Teaterlegenden, regissören och författaren Jouko Turkka har dött i en ålder av 74 år. Han dog av en långvarig sjukdom den 22 juli på ett serviceboende i Birkala. Turkkas son Juha Turkka bekräftar nyheten för FNB.

Jouko Turkka blev bland annat känd som den kontroversiella rektorn för Teaterhögskolan 1981–1988. Hans pedagogiska metoder och strävan efter att driva sina skådespelare till sina yttersta gränser fick i tiden bred uppmärksamhet.

I en födelsedagsintervju för fyra år sedan berättade Turkka för FNB att han är väldigt stolt över sina elever.

– De är fantastiska skådespelare. Jag har vetat det hela tiden. Så var det menat. På dem såg man direkt att de kommer att bli stora skådespelare.

Skådespelaren Satu Silvo var Turkkas elev på Teaterhögskolan på 1980-talet. Silvo säger att hon uppskattade Turkkas geniala tankesätt om hur konsten påverkar hela samhället och vilken betydelse och vilka avtryck konsten har.

– En guru är död. Men Jokke (Turkka) finns med i varje produktion på ett eller annat sätt. De andra är nyfikna att höra hur det var förut och i mitt eget arbete märker jag honom i det att jag inte följer det minsta motståndets lag, säger Silvo till FNB.

Inom teaterkretsarna uppskattas Turkkas prestationer och han fick även beröm och erkännande. Den största hyllningen var titeln hedersdoktor som tilldelades honom under Teaterhögskolans första promotion.

Turkka arbetade som regissör i närmare 40 år, bland annat för Nationalteatern och Helsingfors stadsteater.

Vid sidan av sitt regissörsarbete skrev han också sju böcker. Häpeä (Skammen) som gavs ut 1994 var kandidat till Finlandiapriset.

Turkkas kändaste teveregi är serien Sju bröder för Yle 1989.

Tidningen Pirkkalainen var först ute med nyheten om Turkkas död.

Jouko Turkka i Kotka 1974. Bild: Matti Virtanen

Regissören med sonen Juha 1983. Bild: Sari Niemi

Jouko Turkka under inspelningen av Sju bröder 1986. Bild: Marja Seppänen-Helin

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03