Piratpartist får uppdrag försöka bilda regering på Island

Birgitta Jónsdóttir, frontfigur på Piratpartiet, inför alltingsvalet i oktober. Den tidigare punkaren och poeten har fått stor internationell uppmärksamhet och det isländska partiet har också breddat sig betydligt jämfört med sina europeiska systerpartier. Bild: Halldor Kolbeins

Blir det tredje gången gillt i försöken bilda en ny regering på Island? Nu har Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir fått presidentens mandat.

STOCKHOLM – Jag hoppas att vi kommer att kunna hitta ett sätt att arbeta tillsammans, säger Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir enligt RÚV.

Valet till det isländska parlamentet alltinget hölls redan 29 oktober. Men två tidigare försök att bilda regering på Island har misslyckats. Det första handlade om en högerreging, det andra om en längre vänsterut.

På fredagen gav presidenten Guðni Th. Jóhannesson så Birgitta Jónsdóttir uppdraget.

Hon ska förhandla med fyra partier om en mitten-vänster-regering. Med finns bland annat Vänsterpartiet – De Gröna och Socialdemokraterna, men också Renässans som är betydligt mer marknadsliberalt.

I en intervju för HBL tidigare i höstas sade Birgitta Jónsdóttir att hon inte vill bli statsminister utan hellre blir talman för alltinget, den bredare församling som enligt henne borde ha mer att säga till om. Inte heller nu säger hon att hennes uppdrag automatiskt innebär att Piratpartiet gör anspråk på statsministerskapet.

Jämfört med andra piratpartier i Europa, som främst talar om fri- och rättigheter på Internet, har det isländska breddat sig. Eva Heiða Önnudóttir som är statsvetare vid universitetet i Reykjavik har tidigare för HBL karaktäriserat Piratpartiet som ett protestparti och använder termen populistiskt, men är noga med att betona att det inte handlar om högerpopulism.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning