Pippi & co – utsugna barnarbetare? Penninginsamling startades för de forna barnstjärnorna

Barnskådespelarna Pär Sundberg, Inger Nilsson och Maria Persson i rollerna som Tommy, Pippi Långstrump och Annika under filminspelningen av "Pippi på de sju haven" i Vaxholms fästning utanför Stockholm i augusti 1969. Bild: TT/Jan Collsiöö

En pengainsamling pågår till skådespelarna som gjorde Pippi Långstrump, Tommy och Annika. Detta sedan en nederländsk tidning framställt det som att barnstjärnorna i de populära filmerna knappt fick betalt, berättar Aftonbladet.

Hittills har över 2 000 personer skänkt motsvarande närmare 200 000 kronor (ungefär 20 000 euro) avsedda för Inger Nilsson, Pär Sundberg och Maria Persson.

– När jag först fick reda på insamlingen så tyckte jag att det var olustigt och jag blev arg. Jag är inget offer. Det är inte ett dugg synd om mig på något sätt. Inte de andra heller, säger Inger Nilsson till Aftonbladet.

– När det väl hade fått sjunka in så förstod jag att det bara var ett sätt för fansen att visa sin uppskattning. Och då kändes det bättre.

De tre fick betalt, men blev inte rika på de framgångsrika filmerna. Förra veckans intervju i nederländska AD med "Pippi" fick fans att rasa och starta en insamling på nätet för "de utnyttjade barnskådespelarna".

Inger Nilsson har inte hunnit tala med Pär Sundberg och Maria Persson om vad de ska göra med pengarna.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46