Pip i mobilen påminner om snöplogen

Det gäller att flytta bilen innan gatan plogas, i synnerhet om temporärt P-förbud gäller på grund av plogningen. Bild: Dan Andersson/HBL-arkiv

Helsingfors stad uppmuntrar bilisterna att ansluta till en gratis SMS-tjänst som påminner om att flytta bilen om det blir dags för snöplogning i knutarna.

Helsingfors stad är beredd på en snövinter och har budgeterat 25 miljoner euro för att ploga hålla gatorna och minska på halkan. I en del bostadsområden finns trafikmärken som säger under vilken veckodag vilka gatuavsnitt vid behov kommer att plogas, så att det föranleder att man måste flytta undan bilen.

Plogningen schemaläggs på webbplatsen puhdistussuunnitelmat.fi och den som vill kan enligt instruktioner på samma webbplats ansluta till en kostnadsfri SMS-tjänst som påminner om plogningen på förhand.

Staden uppger också att den kommer att intensivputsa ett 52 kilometer långt nätverk av centrala cykelvägar. Det betyder att snön ska borstas bort för att minska risken för halka. Vissa avsnitt ska också rengöras oftare än förut.

Det nätverk av cykelvägar som intensivputsas är större än förut. Nya avsnitt tillkommer den här vintern på Industrigatan, i området mellan Lillhoplax och Tölö, och i området mellan Östra centrum och Nordsjö hamn.

Gatuunderhållet i Helsingfors omfattar 1 200 kilometer körbana och 1 500 kilometer gång- och cykelvägar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning