Pionjären Wärn är hemma igen

Max Wärn återvände till Finland efter fyra säsonger utomlands. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Under de senaste åren har han fått uppleva olika hockeykulturer i Sotji, Peking och Jönköping. Men efter en paus på sju år är Max Wärn hemma i Helsingfors igen.

Jokerit-Lokomotiv Jaroslavl 4–3 (2–2, 1–0, 1–1)

Jokerit fortsätter prestera starkt på hemmaplan. Helsingforslaget tog sin sjunde raka hemmaseger då man trots en hård slutspurt lyckades slå Lokomotiv Jaroslavl med 4–3. Det speciella i matchen var att endast ett av Jokerits mål gjordes av en Jokeritspelare – resten av målen var självmål. Otursgubbe nummer ett var Lokomotivs Daniil Apalkov som stod för två av självmålen.

– Det är nog ett tag sedan något liknande hänt, säger färska Jokeritspelaren Max Wärn.

– Det här var en viktig seger. Lokomotiv är ett topplag och ett lag som vi vill vinna.

Wärn har en lite annorlunda sommar och höst bakom sig. Förra säsongen spelade han för SHL-klubben HV71 men klubben förlängde inte Wärns kontrakt. Tiden som kontraktslös spelare har krävt tålamod men belöningen, ett kontrakt som täcker resten av säsongen, smakar gott.

– Det är roligt att få spela hockey igen men det tar alltid sin tid att komma i gång igen. Det är lite annorlunda att komma in i ett påbörjat projekt, säger Wärn som hunnit spela åtta matcher för Jokerit.

Byggde hockeykultur i Kina

HIFK-fostrade Wärn vann FM-ligaguld på våren 2011. Året därpå tog han silver med Pelicans och medaljsviten fortsatte i JYP där han spelade två säsonger och vann FM-brons.

Innan sejouren i Sverige hann Wärn lira KHL-hockey i tre år i OS-staden Sotji och i exotiska Peking.

– Det har varit roligt att vara en pionjär och vara med och bygga en hockeykultur och visa hur saker och ting görs, säger Wärn.

Men hur bra och intressanta äventyren i Jönköping, Peking och Sotji var är det skönt att vara hemma igen.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka i hemma i Helsingfors. Det är sju år sedan jag senast bott här hemma, säger Wärn leende.

I och med segern i "fyrapoängsmatchen" mot Lokomotiv, som spelat tre matcher mer än Jokerit, närmar sig jokrarna tätlagen CSKA Moskva och SKA S:t Petersburg. Luckan till konferensfyran Lokomotiv är nu två poäng. Jokerits hemmavecka fortsätter på onsdag mot topplaget Avangard Omsk och avslutas fredag kväll mot Barys Astana.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning