Pinsamt värre – det kan sluta i en fars

Johannes Høsflot Klæbo spurtade till etappsegern – tvåan Sergei Ustiugov var allt annat än nöjd. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Om Klæbo förverkligar sitt hot om att avbryta snackar vi om tidernas självmål.

Då Tour de Ski körde i gång med en sprint i Toblach ställde sig 105 herrar på startstrecket. 57 skidade i mål i torsdagens jaktstart.

Jaktstarten slutade i en spännande spurtuppgörelse mellan Norges Johannes Høsflot Klæbo och Rysslands Sergei Ustiugov, som förstås var rosenrasande över Klæbos Northugtaktik. Varför? Först i mål vinner. Inga stilpoäng i längdåkning.

Det som på förhand såg ut som en dramatisk kamp ser ut att bli en urvattnad tillställning, då trean Alexander Bolsjunov redan är över en minut bakom tätduon. Det kan bli värre.

Om Klæbo förverkligar sitt hot om att avbryta snackar vi om tidernas självmål. Om han själv inte inser vilken skada han skulle göra åt skidsporten borde någon i Norges landslagsledning prata vett i honom.

OS och VM är det största i skidkalendern, men Tour de Ski är ett skyltfönster. Ett skyltfönster mot tv-marknaden i Centraleuropa.

Det skulle vara en PR-mardröm för FIS-ledningen om Klæbo klev av Tour de Ski före slutbacken i Val di Fiemme. Hans lagkamrat Emil Iversen avbröt efter att ha vunnit onsdagens masstart i Oberstdorf, då han låg trea totalt. Otroligt kortsiktigt tänkt.

Iversen tänker förstås på VM, precis som Charlotte Kalla, Therese Johaug, Ebba Andersson och flera andra stjärnnamn som inte ens dök upp till start. Till Iivo Niskanens försvar kan sägas att upplägget i årets Tour de Ski definitivt inte passade honom, för mycket skate och sprint.

75 kvinnor kom till start i Toblach och 36 skidade i mål i torsdagens jaktstart. Ibland finns det förstås en rimlig orsak, Susanna Saapunki insjuknade i feber.

Finlands representanter är Krista Pärmäkoski, Anne Kyllönen och Laura Mononen. Finland hade från början ett tunt lag.

Överlag betraktar skidåkarna världscupen som en buffet där de väljer var och när de startar. Det blir aldrig samma kamp om den totala världscupen som i skidskytte. Prispengarna är förstås större i skidskytte. De är större för att tv-siffrorna är bättre och det finns fler sponsorer som är intresserade av skidskytte i Centraleuropa. Idrottsutövarna tänker förstås i första hand på sitt eget bästa och sina egna målsättningar, men tänk om det skulle vara ett krav av Fis? Ett visst antal starter i världscupen för att få delta i VM. Ett visst antal FIS-poäng?

Krista Pärmäkoskis chanser till den totala segern rann slutligen ut i snön i Oberstdorf. Norges Ingvild Flugstad Østberg har kopplat ett stadigt grepp i sammandraget och utökade sin ledning efter att ohotad ha defilerat i mål i jakstarten.

Pärmäkoski hade den näst snabbaste tiden efter Østberg, men det är en klen tröst då hon gick i mål som femma och avståndet till Østberg ökade. Hon avverkade största delen av sträckan tillsammans med USA:s Jessica Diggins och Rysslands Julia Belorukova, men gjorde en taktisk miss då hon drog för länge före den sista uppförsbacken och tappade då Diggins ryckte. Diggins spurtade till tredje plats och tog de sista bonussekunderna. Rättvist? Så har FIS-ledningen beslutat.

I lördagens klassiska masstart har Pärmäkoski sin sista chans att förbättra sin ställning. Det kan gå vägen om det blir lika svårt före som i onsdagens masstart, då Diggins hade problem. Østberg och Diggins är troligen snabbare i slutbacken på söndag. Belorukova är ett frågetecken då hon deltar första gången i Tour de Ski. Tvåan Natalia Neprjajeva tappade nästan en minut till Pärmäkoski i slutbacken förra året.

Sker knappast några stora förändringar i styrkeförhållandena längre. Om nu inte någon bestämmer sig för att avbryta förstås.

Ryssarna har stått för en övertygande laginsats. Vilket förstås förorsakar diskussion, då Ryssland samtidigt fortsätter med att gäcka antidopningsbyrån Wada. Ingen som tvivlar på att de ryska skidåkarna tränar hårt, men öppna kort skulle inte skada här.

Tour de Ski, Oberstdorf

herrar, 15 km (f), jaktstart

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 35.07,5, 2) Sergej Ustiugov, Ryssland, +0,4, 3) Alexander Bolsjunov, do, +1.08,2, 4) Sindre Bjørnestad Skar, Norge, +1.41,5, 5) Simen Hegstad Krüger, do, +1.42,5, 6) Francesco De Fabiani, Italien, +1.56,9, 7) Calle Halfvarsson, Sverige, +1.57,4, 8) Finn Hågen Krogh, Norge, +1.58,3, 9) Andrej Melnitjenko, Ryssland, +1.59,2, 10) Clement Parisse, Frankrike, +2.00,2.

ställningen efter fem av sju deltävlingar

1) Klæbo 1.55.00,5, 2) Ustiugov +5,4, 3) Bolsjunov +1.18,2, 4) Skar +1.56,5, 5) Krüger +1.57,5.

damer, 10 km (f), jaktstart

1) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 26.21,2, 2) Natalia Neprjajeva, Ryssland, +30,4, 3) Jessica Diggins, USA, +1.12,6, 4) Julia Belorukova, Ryssland, +1.12,7, 5) Krista Pärmäkoski, Finland, +1.23,6, 6) Anastasia Sedova, Ryssland, +2.18,8, 7) Heidi Weng, Norge, +3.00,7, 8) Kari Øyre Slind, do, +3.36,1, 9) Teresa Stadlober, Österrike, +3.36,6, 10) Lotta Udnes Weng, Norge, +3.49,7.

ställningen efter fem av sju deltävlingar

1) Østberg 1.26.11,8, 2) Neprjajeva +35,4, 3) Diggins +1.22,6, 4) Belorukova +1.27,7, 5) Pärmäkoski +1.38,6..., 26) Laura Mononen Finland +6.27,3..., 34) Anne Kyllönen Finland +8.39,6.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning