Pinsam miss av den belgiska polisen – terrorists telefon låg under pappershög

I det här huset i Molenbeak i Bryssel greps Salah Abdeslam, bror till Brahim Abdeslam, den 18 mars 2016. Arkivbild. Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

En mobiltelefon tillhörande en av gärningsmännen vid terrordådet i Paris i fjol har återupphittats – glömd under en pappershög på en belgisk polisstation, rapporterar tidningen La Dernière Heure.

Telefonen beslagtogs ett drygt halvår före terrorattacken från Belgien-boende fransmannen Brahim Abdeslam i samband med ett narkotikatillslag. Informationen på telefonen sparades, men när misstankar efteråt framkom om att Abdeslam planerat att ansluta sig till terrorrörelsen IS i Syrien ville den belgiska antiterrorpolisen också titta på själva telefonen – som då var försvunnen.

Saken blev ännu mer pinsam för belgisk polis då Abdeslam i november 2015 var en av dem som attackerade centrala Paris, där han slutligen sprängde sig själv i luften.

Pinsamheten förstärks nu ytterligare sedan telefonen i förra veckan upptäckts på en av polisstationerna i Brysselkommunen Molenbeek.

– Det stämmer att apparaten låg under en hög med papper, berättar polistalesmannen Johan Berckmans för tidningen Le Soir.

– Men det här har ingen betydelse för den pågående utredningen, lovar Berckmans.

En intern undersökning ska nu försöka reda ut hur telefonen hamnade där den hamnade.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03