Pinsam kvalavslutning av Finland – Sällströms mål klen tröst

Linda Sällström snittade ett mål varannan match i VM-kvalet. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild:

Två lag utan chanser att gå till VM möttes i Österrike på tisdagskvällen. Inte ens Linda Sällströms mål räddade Finlands ära i matchen. Slutsiffrorna blev fula.

Finland inledde matchen så katastrofalt uselt att paussiffrorna 2–1 var ett smärre mirakel.

Värdnationen Österrike var direkt på hugget i Wiener Neustadt och gick upp i ledning med 1–0 efter bara 13 minuter. Landet hade bud på några fullträffar till – men Minna Meriluoto räddade. Till slut blev trycket för tufft: Sarah Zadrazil ökade på till 2–0 med en klack då 34 minuter var spelade.

Finland hade inte en suck – spelet såg idéfattigt och orklöst ut. Antalet blåvita chanser i första halvlek var lätträknat: en. Som tur var för de finländska damerna resulterade läget i ett mål. Sanni Franssi hittade Linda Sällström med en delikat passning och kaptenen vinklade in reduceringsmålet från närhåll. Det var Sällströms fjärde mål i kvalet.

[[[[bädda in: https://twitter.com/HelmaritFI/status/1037008042024493057]]]]

I den andra halvleken drogs tempot ner. Finland hade bara ett till skott på mål, medan Österrike nätade två gånger. Slutsiffrorna skrevs alltså 4–1 till Österrike. Finland avslutade VM-kvalet med att släppa in nio mål på två matcher – förra veckan förlorade Finland mot Spanien med 1–5.

VM-torkan fortsätter

Finland inledde kvalet lovande genom att vinna över Serbien och Israel, men sedan började det gå snett. Finland klarade bara 0–0 borta mot Israel och förlorade sedan mot Spanien och Österrike. Efter det var VM-drömmen avlägsen. De blåvita blev till slut grupptrea.

Finland har aldrig tagit sig till VM i fotboll – varken på dam- eller herrsidan. Nu får landslaget tänka om och ladda upp för EM-kvalet som inleds om ett år.

Österrike–Finland 4–1 (2–1)

1–0 Nicole Billa 13 min.

2–0 Sarah Zadrazil 34 min.

2–1 Linda Sällström 45 min.

3–1 Viktoria Pinther 49 min.

4–1 Nicole Billa 68 min.

Finland–Serbien 1–0

Finland–Israel 4–0

Israel–Finland 0–0

Finland–Spanien 0–2

Finland–Österrike 0–2

Serbien–Finland 0–2

Spanien–Finland 5–1

Österrike–Finland 4–1

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning