Pinsam kvalavslutning av Finland: "Jag skäms"

Linda Sällström snittade ett mål varannan match i VM-kvalet. Foto: Sebastian Backman/SPT Bild:

Två lag utan möjligheter att gå till VM möttes i Österrike på tisdagskvällen. Inte ens Linda Sällströms mål räddade Finlands ära i matchen. Slutsiffrorna blev fula. – Det känns dystert, säger Sällström.

– Det här var en bra ögonöppnare.

Finlands chefstränare Anna Signeul letare efter orden efter 1–4-förlusten mot Österrike. VM-kvalets två sista matcher blev rejäla missräkningar – förra veckan förlorade Finland mot Spanien med 1–5.

– Vi får inte lura oss själva och säga att vi hade dåliga dagar. Vi är helt enkelt inte så bra som Österrike eller Spanien är. Vi klarar inte av att göra samma saker som de kan. Vi är inte där än, säger Signeul.

Tröstmålet värmde inte

Finland inledde matchen så katastrofalt uselt att paussiffrorna 2–1 var ett smärre mirakel.

Värdnationen Österrike var direkt på hugget i Wiener Neustadt och gick upp i ledning med 1–0 efter bara 13 minuter. Landet hade bud på några fullträffar till – men Minna Meriluoto räddade. Till slut blev trycket för tufft: Sarah Zadrazil ökade på till 2–0 med en klack då 34 minuter var spelade.

Finland hade inte en suck – spelet såg idéfattigt och orklöst ut. Antalet blåvita chanser i första halvlek var lätträknat: en. Som tur var för de finländska damerna resulterade läget i ett mål. Sanni Franssi hittade Linda Sällström med en delikat passning och kaptenen vinklade in reduceringsmålet från närhåll. Det var Sällströms fjärde mål i kvalet.

[[[[bädda in: https://twitter.com/HelmaritFI/status/1037008042024493057]]]]

I den andra halvleken drogs tempot ner. Finland hade bara ett till skott på mål, medan Österrike nätade två gånger. Sällströms dom var inte nådig:

– Jag skäms och det känns väldigt tråkigt.

VM-torkan fortsätter

Finland inledde kvalet lovande genom att vinna över Serbien och Israel, men sedan började det gå snett. Finland klarade bara 0–0 borta mot Israel och förlorade sedan hemma mot Spanien och Österrike. Efter det var VM-drömmen avlägsen. De blåvita blev till slut grupptrea.

Det gick bättre för Norge och Sverige, som vann sina kvalgrupper och tog sig direkt till slutspel. Finland har aldrig tagit sig till VM i fotboll – varken på dam- eller herrsidan. Nu får Finlands landslag tänka om och ladda upp för EM-kvalet som inleds om ett år.

– Vi har ett år på oss att jobba och det ska vi göra varje dag. Alla måste kliva upp ett steg individuellt, säger Signeul.

Sällström skrattar uppgivet då hon ska svara på vad Finland särskilt måste bli bättre på.

– Vi måste bli bättre på allt – så känns det nu. Det är ett år till nästa kval och det är bra att vi har tid på oss, Vi måste vara bättre förberedda.

Österrike–Finland 4–1 (2–1)

1–0 Nicole Billa 13 min.

2–0 Sarah Zadrazil 34 min.

2–1 Linda Sällström 45 min.

3–1 Viktoria Pinther 49 min.

4–1 Nicole Billa 68 min.

Finland–Serbien 1–0

Finland–Israel 4–0

Israel–Finland 0–0

Finland–Spanien 0–2

Finland–Österrike 0–2

Serbien–Finland 0–2

Spanien–Finland 5–1

Österrike–Finland 4–1

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning