Pilou Asbæk är manipulerad

Skådespelaren Pilou Asbæk var på gott humör när han mötte sina finländska fans på Hanaholmen. Bild: Hanaholmen/Jakke Nikkarinen

Skådespelaren Pilou Asbæk känner sig manipulerad. I det verkliga livet styrs han av Facebook och Google och på film kämpar han mot en hypnotisörs suggererande dragningskraft.

Dansk film mår bra men om den vågade ta tag i de riktigt smärtsamma frågorna skulle den må ännu bättre, säger Pilou Asbæk.

– Vad gäller andra världskriget har danskarna inte varit lika modiga som tyskarna. Vi har inte vågat skildra den smutsiga sidan av den nazistiska ockupationen av Danmark – den som handlar om det danska samröret med nazisterna. Vi har ägnat oss åt det hjältemodiga motståndet.

– För att förstå oss själva och vår historia måste vi acceptera de handlingar som inte är hjältemodiga.

Pilou Asbæk är, sedan genombrottet som spindoktorn Kasper Juul i det politiska dramat Borgen, dansk films största exportprodukt. Nu är han aktuell i den finsk-dansk-kroatiska samproduktionen Skyddsängeln. Filmen visades på Hanaholmen för ett par dagar sedan, i närvaro av stora delar av ensemblen samt regissören Arto Halonen.

Kön för en selfie med den gladlynte Asbæk var lång och han återgäldade intresset med att ösa beröm över den entusiastiska publiken.

– Ni finländare är otroliga. Ni är så energiska och ni orkar applådera!

Hypnosmord

Thrillern Skyddsängeln bygger på de så kallade hypnosmorden som skakade Danmark 1951.

En ung man vid namn Palle Hardrup sköt ihjäl två personer i ett misslyckat bankrån. Det visade sig att Hardrup mördade under hypnos, utförd av den karismatiske Bjørn Schouw Nielsen.

Palle Hardrup och Bjørn Schouw Nielsen, båda med ett förflutet inom den danska nazistiska rörelsen, hade lärt känna varandra i fängelset.

– Hypnosmorden var sin tids mest berömda mordfall, lika omtalat som dagens ubåtsmord är, säger Pilou Asbæk och hänvisar till mordet på journalisten Kim Wall i augusti 2017.

Den mordanklagade heter Peter Madsen och mordet tros ha begåtts på Madsens ubåt. Rättegången inleddes i Köpenhamn den här veckan.

Pilou Asbæk tackade ja till rollen som kommissarie Anders Olsen i Skyddsängeln efter att, som han uttrycker det, ha sett ett tecken.

Regissören Arto Halonen sökte upp Asbæk i dennes hem i Nørrebro men betedde sig mycket "underligt", beskriver Asbæk.

– Arto var så finsk. Han mumlade och sneglade hela tiden ut genom fönstret.

– Till slut kom det fram att banken, där Palle Hardrup genomförde morden, låg mittemot mitt hus. För mig var det ett tecken på att jag skulle tacka ja.

Hypnos och magi är filmens stora tema. Om Pilou Asbæk fick ställa en fråga till Ronald Olsen, förebild för hans rollkaraktär Anders Olsen, skulle den handla om just det.

– Jag skulle vilja veta vad det var som fick honom att tro att Palle Hardrup var hypnotiserad. Och hur han orkade hålla fast vid sin hypotes trots allt motstånd.

Har du själv testat hypnos?

– Jag ville pröva så Arto hypnotiserade mig. Det blev ett ögonblick i trance.

På tal om hypnos hoppar Pilou Asbæk raskt över till att diskutera manipulation i vår tid, utförd av jättar som Facebook och Google.

– Jag funderade på att bjuda mina föräldrar på en resa till Afrika och kollade olika alternativ. Nu fylls mitt flöde av rese- och hotellanbud.

– Först nu har jag insett hur manipulerad jag är. Jag lär mig mer av det riktiga livet än av de filmer jag medverkar i.

Demonen inombords

Rollen som Kasper Juul blev Pilou Asbæks inträdesbiljett till den internationella filmvärlden. I Skyddsängeln ser vi honom trampa runt på cykel i delvis samma miljöer där han i Borgen jäktade på med mobilen vid örat. Vilka likheter ser han mellan Kasper Juul och Anders Olsen?

– Majoriteten av alla män har en demon inombords och det gäller också Kasper Juul och Anders Olsen. De två är skenbart olika – den ene är politiker, den andre polis. Men de är inte särskilt trevliga.

Pilou Asbæk var nyckelpersonen när Arto Halonen började skissa på ensemblen till Skyddsängeln. Asbæk återgäldar förtroendet med att konstatera att han aldrig har jobbat med en regissör som tillåter argumentation och som lyssnar lika mycket på sina skådespelare som Halonen.

– I Hollywood är jag en lydig kille.

Ålder: 36 år.

Familj: Hustru och sexårig dotter.

Karriär: Skådespelare. Spelade dansk soldat med ett förflutet som soldat i Afghanistan i tv-serien Brottet och fick sitt stora genombrott som spindoktorn Kasper Juul i tv-dramat Borgen. Hade även en roll i det danska tv-dramat 1864. Spelar piraten Euron Greyjoy i Game of Thrones vars åttonde och sista säsong är under arbete. Belönades med det nyinstiftade priset Nordic Flair på filmfestivalen Kärlek & Anarki i Helsingfors hösten 2017.

Kommande roller: Fortsätter i Game of Thrones. Har huvudrollen i den amerikanska produktionen Overlord där hans karaktär utvecklas från att vara motståndsman till att bli tysk nazist.

Aktuell: Har huvudrollen som kriminalkommissarie Anders Olsen i filmen Skyddsängeln (The Guardian Angel). Filmen har finländsk biopremiär 29 mars.

Gillar: Fotboll och pizza.

Så klarar sig Danmark i fotbolls-VM: Vi klarar av gruppspelet men åker ut i åttondelsfinalen. Christian Eriksen gör fyra mål förutsatt att han inte blir skadad.

Fakta

Spektakulära mord

Hypnosmorden är Danmarks mest spektakulära mord, utförda i Köpenhamn 1951. Två bankanställda sköts ihjäl i ett misslyckat bankrån på Nørrebro.

Domen slog fast att Palle Hardrup mördat två personer under hypnos, utförd av Bjørn Nielsen. Både Hardrup och Nielsen dömdes till långa fängelsestraff. Domen överklagades ända upp i Högsta domstolen men ändrades inte.

Palle Hardrup och Bjørn Nielsen avtjänade sina straff och blev därefter fria. Nielsen fortsatte utöva hypnos men begick självmord 1974. Palle Hardrup bytte namn till Wischmann och avled 2012, samma år som han hade fyllt 90 år.

Hypnosmorden är Danmarks mest uppmärksammade brott och har behandlats i flera böcker. Också tv-serien Mordkommissionen har tagit upp morden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning