Piispanen lovar vara ännu bättre i Tokyo

Rullstolsåkaren Toni Piispanen valdes till årets idrottare på torsdagen. Bild: Tommi Willberg/SPT

Rullstolsåkaren Toni Piispanen blev världsmästare i en mogen 43 års ålder. Nästa år står para-OS i Tokyo på programmet – och då ska han vara ännu snabbare och bättre.

Finlands friidrottsförbund valde rullstolsåkaren Toni Piispanen till årets friidrottare. Piispanen lyckades näst intill perfekt i para-VM i Dubai i november där han efter en sex års paus vann guld på 100 meter i klassen T51. Dessutom knep han silver med eget personbästa på den dubbelt så långa sprintsträckan.

– Det var en kanonsäsong. Det känns fantastiskt att få erkännande i friidrottskretsarna. Jag hade aldrig trott det här. Jag är överraskad och förskräckligt lycklig, säger den dubbla VM-medaljören Piispanen.

Piispanen berättar att han redan i god tid såg tecken på att han hade det som krävdes för att nå framgång på VM-banan.

– VM var det mentalt lättaste mästerskapet på länge för jag visste att jag är i form. Säsongen startade bra på våren och jag vann så gott som varje start på 100 och på 200 meter. Det kändes tryggt att sedan styra mot sommaren.

– Och mycket bättre hade det inte kunnat gå. Segern i Diamond League och så guld och silver i VM. Vi jobbade grymt mycket och gjorde ändringar i upplägget. Jag riktar ett stort tack till vårt team för den här succén. Vi har ett fantastiskt gäng rullstolsåkare med Leo-Pekka Tähti och Amanda Kotaja i spetsen. De två senaste åren har utvecklingen varit mycket bra.

Livsstil

43-åriga Piispanen vann sin första mästerskapsmedalj i VM i Christchurch 2011 då han kom tvåa på 100 meter och trea på 200 meter. Sedan dess har han vunnit medalj i alla VM som ordnats, totalt två guld, fem silver och två brons. I EM i fjol vann Piispanen två silver. Han är också OS-vinnare från London 2012.

Piispanens karriär som rullstolsåkare började 2010 – men idrottare har han alltid varit.

– Jag har alltid haft en passion till idrott. Det är nyckeln till min framgång. Jag var en idrottare redan före jag skadade mig. Den livsstilen fanns alltid där. Sedan började jag nå mer och mer framgång. Jag hittade den rätta rytmen att utöva elitidrott och det har fört mig så här långt.

Piispanen blev förlamad då han i 17-årsåldern skadade sig i en karateuppvisning då en volt misslyckades. Två år senare började han med rullstolsrugby. Som rugbyspelare gick han så långt som till Finlands landslag där han var lagkapten. Rugbyn byggde en stark grund för friidrottskarriären.

– Alla de motgångar jag haft i mitt liv har gjort mig till en starkare människa och en starkare idrottare. Genom det har jag kunnat utvecklas och nå fina resultat, säger Piispanen.

Gulddrömmar

År 2020 finns en tävling viktigare än alla andra inprickad i kalendern: paralympiska spelen i Tokyo. Piispanen tror han kommer vara i alla tiders bästa form då.

– Paralympiska spelen är alltid stort. Det är det man ställer siktet på med fyra års mellanrum. För två-tre år sedan gjordes en långsiktig plan. Processen är ännu i gång och jag kommer att vara ännu bättre i Tokyo än vad jag är nu. För ett år sedan hittade vi en ny teknik och sittställning som gör mig ännu snabbare. Ställningen är krävande men det bär undan då man får allt att stämma. På träningarna har jag varit snabbare än någonsin förr, säger Piispanen.

Då para-OS går av stapeln är Piispanen 44 år gammal. Något slut på karriären är inte i sikte.

– Det är svårt att säga hur länge jag fortsätter. Jag har alltid haft ett motto: så länge jag är glödhet och brinner för idrotten så är det bara att ånga på. Jag är så frisk att jag inte ens tänkt på att sluta, säger årets friidrottare leende.

Årets idrottare och paraidrottare: Toni Piispanen

Årets sprintlöpare: Annimari Korte

Årets distanslöpare: Topi Raitanen

Året hoppare: Ella Junnila

Årets kastare: Lassi Etelätalo

Årets mångkampare: Maria Huntington

Årets gångare: Aku Partanen

Pris för framgångsrik karriär: Tero Pitkämäki, tränaren Hannu Kangas och managern Tero Heiska

Kalevabucklan: Jyväskylän Kenttäurheilijat

Årets Motonet GP: Joensuu

Årets friidrottsjournalist: Ari Pusa, Helsingin Sanomat

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning