Pihlajalinna får grönt ljus för att köpa Pohjola Sjukhus

Pohjola Sjukhus grundades 2013 och är specialiserat på ortopedi. Bild: Kalle Parkkinen/Lehtikuva

Den inhemska vårdmarknaden konsolideras. I somras meddelade börsbolaget Pihlajalinna om sin vilja att köpa Pohjola Sjukhus, som hör till OP-gruppen.

Konkurrens- och konsumentverket har gett sitt godkännande till företagsaffären mellan Pihlajalinna och sjukhuskedjan Pohjola Sjukhus, som parterna meddelade om i somras. Affären innebär att Pihlajalinna köper alla aktier i Pohjola Sjukhus, till ett pris på 31,7 miljoner euro.

Kedjan blir en del av Pihlajalinna från och med första februari.

Pohjola Sjukhus hör till försäkringsbolaget Pohjola försäkring, som i sin tur är ett dotterbolag till OP-gruppen. Kedjan är specialiserad på ortopedi, alltså sjukdomar och skador i stöd- och rörelseorgan, och omsatte drygt 60 miljoner euro 2020. Företaget är verksamt på fem orter i Finland: Helsingfors, Tammerfors, Uleåborg, Åbo och Kuopio.

I samband med köpet förbinder sig parterna till att fortsätta Pohjola Försäkrings kunder i fem års tid. Pohjola Försäkring kommer från och med nu att rikta fokus på kärnverksamheten, försäkringarna.

De senaste åren har flera uppmärksammade företagsaffärer ägt rum på den inhemska vårdmarknaden. Mehiläinen försökte i fjol köpa upp Pihlajalinna, men drog tillbaka sitt anbud efter att Konkurrens- och konsumentverket rekommenderade att affären stoppas. Motiveringen var att affären skulle ha kunnat hämma konkurrensen, med höjda priser som följd.

Rättelse 14 januari klockan 19.42: Konkurrens- och konsumentverket har nu rätt namn.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning