Pigg kines utmanar flaggskeppen - fundera noga på vad du behöver när du köper mobil lur

HUR SKA MAN VÄLJA? Det finns ett stort utbud av telefoner på marknaden, alla med litet olika egenskaper. Bild: Mikael Grönroos

Det finns en efterfrågan på både dyra flaggskeppsmodeller men också på billiga smarttelefoner samt avancerade billigare varianter av mindre etablerade tillverkare. Det visar de tre stora mobiloperatörernas, Elisa, Sonera och DNA, försäljningsstatistik från januari.

Den kinesiska nykomlingen Oneplus har snabbt fått in en fot på den hårt konkurrensutsatta mobilmarknaden och modellen Oneplus 3T toppar januariförsäljningen hos Elisa som är den enda av de tre stora som marknadsför modellen. Soneras mest sålda telefon är däremot Iphone 7 som är dubbelt så dyr som Oneplus 3T som i går hade prislappen 438 euro.

Oneplus grundades 2013 och har fått en flygande start. Företaget har lanserat sina nya modeller under devisen "flaggskepssdödare" med mål att utmana de stora tillverkarnas dyraste modeller.

Lari Tuominen som är vd för Qvik, ett företag som producerar mobila tjänster, anser att Oneplus lyckats nå konsumenterna på ett enastående sätt.

– Det är ganska fiffigt av bolaget att jämföra telefonernas egenskaper med flaggskeppsmodellerna, säga att vår telefon klarar av samma saker som den där men vår är betydligt billigare.

I framtiden kommer användningen av många vardagliga tjänster att koncentreras kring fickan.

Priserna kommer troligen att sjunka

Fakta

DNA:s mest sålda mobiler i januari 2017

1. Huawei P8 Lite

2. Honor 7

3. Samsung Galaxy S6

4. Samsung Galaxy J5 (2016)

5. Apple iPhone 7

6.Honor 8

7. Honor 7 Lite

8. Apple iPhone SE

9. Samsung Galaxy A3 (2016)

10. Samsung Galaxy S7

Frågan är hur det ska gå att sälja de allra dyraste modellerna om man får en lur med nästan lika bra egenskaper för halva priset.

– Jag skulle tro att man hos Apple börjar fundera på att kan vi sälja telefoner för det gamla priset. Troligen kommer vi att se många fler modeller i premium-kategorin i framtiden.

Soneras lista domineras av tre stora tillverkare, Apple, Huawei och Samsung. Här finns både dyra flaggskeppsmodeller och billigare lurar medan mellanprisklassen lyser med sin frånvaro.

DNA:s lista toppas däremot av budgetmodellen Huawei P8 Lite som DNA i onsdags sålde för 289 euro. Tvåa är 90 euro billigare Honor 7 och på den tredje platsen några år gamla Samsung Galaxy S6 också den under 300 euro.

Hur ska då konsumenten tänka när hen vandrar in i affären på jakt efter en ny telefon? Enligt Lari Tuominen måste man fundera på vad man troligen kommer att behöva telefonen till under de närmaste åren.

– Traditionellt har telefonen setts som en telefon, som medium för internet och e-post. I framtiden kommer användningen av många vardagliga tjänster att koncentreras kring fickan.

Fakta

Elisas mest sålda mobiler (till konsumenterna) i januari 2017

1. OnePlus 3T

2. Huawei Honor 7

3. Samsung Galaxy J5

4. Huawei P8 Lite

5. Apple iPhone 7

6. Huawei Honor 8

7. Samsung Galaxy S6

8. Microsoft Lumia 650

9. Huawei Honor 7 Lite

10. Samsung Galaxy A3 (2016)

Tuominen nämner mobilbetalning som det uppenbara exemplet.

– Kontanterna kommer att försvinna och betalkorten ersättas av mobilen. Allt mer av servicen som till exempel bankerna utvecklar flyttas till folks fickor.

För att allt fler tjänster ska kunna köpas, beställas och utföras på mobilen behövs större skärmar.

– Till en början var mobilerna stora, sedan blev de mindre och nu har de igen ökat i storlek alldeles enormt eftersom de används allt mer till kundservice.

Betalningarna kommer i framtiden att vara kortlösa. NFC-tekniken som finns i de flesta nya lurar möjliggör överföring av data mellan telefonen och en annan apparat genom att man för telefonen nära till exempel en betalterminal, kommer ändå att finnas kvar i några år.

– Samma egenskap finns redan i många betalkort så det är ingen stor innovation. NFC kan trots allt vara ett behändigt sätt att uppfylla EU:s krav på datasäkerhet varför NFC-tjänsternas antal troligen kommer att öka, menar Tuominen.

Konsumenten borde pröva på att vända på telefonen och hålla i den på olika sätt, i båda händerna.

Strunta i 5G, fundera inte på kameran

Fakta

Soneras mest sålda mobiler i januari 2017

1. Apple Iphone 7

2. Huawei Honor 8

3. Samsung Galaxy A3

4. Samsung Galaxy J5

5. Apple Iphone SE

6. Huawei P8 Lite

7. Huawei Honor 7 Lite

8. Huawei Honor 7

9. Apple Iphone 7 Plus

10. Apple Iphone 6S

En stor förändring kommer att vara de snabba 5G-nätverken som redan detta år planeras öppna på flera håll i världen. Ingenting att bry sig om när man skaffar telefon, säger Tuominen, i praktiken tas 5G-näten i bruk flera år efter att den mobiltelefon som köps i år har tagits ur bruk.

Kamerans prestanda har varit ett säljargument sedan de första smarttelefonerna såg dagens ljus för tio år sedan.

– I de nyare mobilerna är kamerans egenskaper så bra att den vanliga konsumenten inte har behov av bättre. Vill man fotografera professionellt så skaffar man sig professionell utrustning.

Även om man fundera mycket på tekniska finesser, prestanda och batterier så har Lari Tuominen också ett mycket praktiskt råd. Man bör alltid testa hur bra telefonen känns i handen.

– Konsumenten borde pröva på att vända på telefonen och hålla i den på olika sätt, i båda händerna. I medletal har telefonernas storlek ökat varför sannolikheten att man tappar den också har ökat.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03