Pigg blåvit generalrepetition: Uronen fixade seger över Vitryssland

De vitryska försvararna hade svårt att tämja Jere Uronen (t.h.), som tidigt i matchen förde upp Finland i ledning. Bild: Lehtikuva/Kalle Parkkinen

Finland laddade upp inför Nations League med att vinna över Vitryssland med 2–0 i Tammerfors. Det var en ovan målskytt som öppnade målskyttet: Jere Uronen gjorde sitt första A-landslagsmål någonsin.

Då Finland genrepade inför stundande Nations League fanns bara 4–5 namn som vanligtvis hade platsat i öppningen. Motståndaren Vitryssland höll inte heller hög klass. En avdankad tillställning hade vissa kallat det. Å andra sidan var det ett ypperligt läge för unga spelare att glänsa.

En som tog vara på chansen var KuPS-stjärnskottet Rasmus Karjalainen, som spelade sin andra A-landskamp. Han var ett ständigt hot i offensiven med pigga löpningar och högklassiga framspelningar. Karjalainen stod bakom det första målet i matchen genom att frispela Jere Uronen, som gjorde sitt första landslagsmål.

Efter matchen fick Karjalainen, som gjort tio ligamål på elva matcher, ros av både Robin Lod och chefstränaren Markku Kanerva.

– Han var väldigt pigg och framfusig. Det var friskt vågat av en spelare som gör sina första landskamper, säger Panathinaikosspelaren Lod.

Kanerva talar om ett positivt problem i truppen inför Nations League. Han säger att han måste ta en funderare om uppställningen i höstens viktiga matcher.

– Karjalainen hade en otrolig arbetsmoral och kampvilja i dag, säger Kanerva.

Hittade bot på problemen

Tidigare i veckan mötte Finland Rumänien på bortaplan. Då hade de blåvita stora problem att skapa vassa lägen. Gång på gång var de offensiva spelarna rådvilla framför den rumänska backlinjen och anfallen ebbade ut. Matchen slutade i förlust med 0–2.

Efter hemkomsten till Finland analyserades insatsen och landslaget fokuserade på problemen. Mot Vitryssland såg det betydligt bättre ut. Uronens 1–0-mål var ett resultat av Genkförsvararens ypperliga djupledslöpning. Uronen var ett yrväder i anfallsväg och utstrålade spelglädje.

– De bästa backarna i världen är offensivt lagda och Uronen har samma kvaliteter. Det är ett överraskningsmoment, säger Kanerva.

Finland vann matchen med 2–0 – men det kunde lika bra ha stått 4–0 på ljustavlan i ett soligt Tammerfors.

Finland radade upp chanser på löpande band i första halvleken. Det var bara målskyttet som haltade. Tim Väyrynen föste in bollen med handen i första halvlek och åkte fast för regelbrottet. Senare hade brände Hansa Rostock-anfallaren ett superbt nickläge. Robin Lod hade också några fina chanser.

– Visst hade jag kunnat göra några mål i dag, men jag sparar fullträffarna till viktigare matcher, säger Lod med ett leende.

– Det här ger ändå självförtroende. Vi lyckades med det vi nött in på träning. Nu måste vi bara bli bättre i avsluten.

Inbytte Moshtagh Yaghoubi stod för det andra målet i matchen. Han fintade först bort en försvarare och satte sedan in 2–0 med ett distinkt avslut i den bortre burgaveln med kvarten kvar att spela. Den vitryske målvakten var inte helt oskyldig till baklängesmålet.

Nations League väntar

Efter att de blåvita landslagsspelarna semestrat klart väntar Nations League. Finland möter Ungern i Tammerfors den 8 september och Estland borta tre dagar senare.

Utgångsläget inför de viktiga matcherna är högst positivt: Finland har bara förlorat en av de tio senaste landskamperna.

– Visst är den senaste tidens resultat betydelsefulla, men den stora bilden är ännu viktigare. I dag tog vi en viktig arbetsseger och det ger oss en hel del, säger Kanerva.

Finland–Vitryssland 2–0 (1–0)

1–0 Jere Uronen 8 min.

2–0 Moshtagh Yaghoubi 75 min

Publik: 4 520

Finlands uppställning:

Lukas Hradecky

Joona Toivio

Markus Halsti

Jere Uronen

Jukka Raitala (Albin Granlund ersatte efter 64 minuter)

Robin Lod (Simon Skrabb ersatte efter 76 minuter)

Glen Kamara (Ramus Schüller ersatte efter 54 minuter)

Tim Sparv

Pyry Soiri (Moshtagh Yaghoubi ersatte i halvtid)

Rasmus Karjalainen (Thomas Lam ersatte efter 90 minuter)

Tim Väyrynen (Berat Sadik ersatte efter 81 minuter)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning