Pfizer: Vaccinet är 90 procent effektivt

Bild: Jeenah Moon/AFP / Lehtikuva

Ett vaccin som utvecklas gemensamt av Pfizer och Biontech visar lovande resultat, meddelar företagen. Men utformningen av studierna har fått kritik.

Ett vaccin som utvecklas gemensamt av Pfizer och Biontech var 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 i pågående fas 3-studier, meddelar företagen. Skydd hos patienter utvecklades sju dagar efter den andra av två doser och 28 dagar efter den första, enligt det preliminära resultatet.

"Vi är ett viktigt steg närmare att förse människor världen över med ett välbehövligt genombrott i hjälpen att få ett slut på den här globala hälsokrisen" skriver Pfizer-chefen Albert Bourla.

Fas 3-studier

Pfizers vaccinkandidat ligger, tillsammans med vaccinkandidater från Astra Zeneca och Moderna, långt framme i utvecklingen där alla tre kandidater just nu genomgår så kallade fas 3-studier.

Studierna – som görs för att hitta mer ovanliga biverkningar, men också för att ta reda på om vaccinet skyddar mot covid-19 eller inte – har dock fått kritik för hur de är utformade.

Modernas och Astra Zenecas studier kommer att involvera cirka 30 000 personer vardera, medan Pfizers studie inkluderar drygt 40 000 personer. Hälften får vaccinkandidaten, medan den andra hälften får verkningslöst saltvatten.

Milda symtom

Tanken med studierna är att de ska fortgå till dess att 150 till 160 patienter drabbats av covid-19. Men gemensamt för alla tre företag är att de nöjer sig med att vaccinet ska förhindra mild sjukdom. I undersökningarna av Modernas och Pfizers vaccinkandidater räcker det med att personen ifråga drabbas av en hostning, följt av ett positivt covidtest, för att det ska räknas som en "träff". För Astra Zeneca räcker det också med milda symtom, men man kräver därutöver att personen ifråga också ska ha fått feber.

Ett problem med covid-19 i vaccinsammanhang är dock att de allra flesta endast drabbas av mild sjukdom, medan ett fåtal riskerar ett betydligt mer allvarligt förlopp.

WHO välkomnar

Det finns alltså inga garantier för att ett eventuellt vaccin också skyddar mot allvarlig sjukdom, eftersom milda symtom är mycket vanligare än allvarliga. Därutöver kommer vi inte att få reda på om hur effektiva vaccinerna är bland äldre människor, som löper störst risk att råka illa ut, eftersom en majoritet av studiedeltagarna utgörs av friska vuxna.

"Vi välkomnar de uppmuntrande uppgifterna om Pfizer-vaccinet", skriver Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter.

Nya rekord på börsen

Många av de stora Europabörserna steg efter lunch sedan läkemedelsjätten Pfizer släppt de positiva resultaten. Parisbörsen är upp över sex procent under måndagen. Även Helsingforsbörsen tog ett rejält hopp uppåt.

Redan innan var uppgången stark efter att Joe Biden i helgen utropats som segrare i det amerikanska valet.

Samtidigt lyfter oljepriset kraftigt, plus sju procent, och guldet faller eftersom världens investerare ser tydliga ljus i coronatunneln och därmed intar en mer riskfylld placeringsstrategi i hopp om att ekonomin ska vända upp.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning