Pfizer söker godkännande för vaccinkandidat

Läkemedelsbolaget Pfizer har ansökt om ett nödgodkännande för bolagets vaccinkandidat mot covid-19. Arkivbild. Bild: Bebeto Matthews/TT-AP

Läkemedelsbolaget Pfizer har ansökt om ett nödgodkännande för sin vaccindidat mot covid-19 hos amerikanska läkemedelsverket FDA.

Ansökan lämnades till myndigheten på fredagen och utgör ett viktigt steg i processen att kunna förse människor med ett vaccin.

FDA uppger att myndigheten den 10 december ska sätta sig med externa rådgivare för att börja diskutera frågan. Hur länge den processen kan ta är i dag omöjligt att säkert säga, enligt FDA.

Tidigare i veckan meddelade Pfizer och Biontech, som tillsammans arbetar med vaccinutvecklingen, att en slutanalys visat att deras vaccinkandidat var 95 procent effektivt i att förebygga covid-19.

Bolaget räknar med att kunna få ett beslut från FDA i mitten av december och har beredskap att omedelbart vid ett godkännande kunna börja leverera vaccinet. Pfizer uppger att man kan ha 50 miljoner doser vaccin färdiga i år som kan ge skydd åt 25 miljoner människor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning