Pfizer och Biontech lovar uppta den planerade leveranstakten för coronavacciner ännu i januari

I Finland började vaccinationerna mot coronaviruset i slutet av december. Arkivbild. Bild: Ari Sundberg/SPT

Minskningen i produktionen av coronavirusvacciner förväntas pågå endast en vecka, uppger läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech.

Läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech skriver i ett gemensamt pressmeddelande att man kommer att kunna uppta den planerade takten för leveranser av coronavirusvacciner från och med den sista veckan i januari. Nästa vecka kommer antalet vaccindoser som levereras däremot att vara mindre än väntat.

Pfizer och Biontech uppger att nästa veckas krympta leveranser beror på att bolagen gör sådana ändringar i produktionsprocessen som är nödvändiga för att produktionskapaciteten ska kunna ökas senare i år.

Institutet för hälsa och välfärd informerade i fredags om Pfizers och Biontechs ändringar i produktionen och om problemen med vaccinleveranserna. Enligt Institutet för hälsa och välfärd får Finland 37 000 vaccindoser nästa vecka, vilket är nästan 10 000 färre än väntat. Institutet uppgav att också andra länder i Europa får krympta leveranser nästa vecka.

Ännu på fredagen hette det att omorganiseringarna i Pfizers och Biontechs produktion orsakar minskningar i vaccinleveranserna i Europa i flera veckors tid. På fredag kväll gick läkemedelsbolagen dock ut med pressmeddelandet där de meddelar att de kan återgå till den planerade leveranstidtabellen från och med den sista veckan i januari.

I det skedet hade Finland, Estland, Lettland, Litauen, Sverige och Danmark hunnit skriva ett gemensamt brev till Europeiska kommissionen där länderna bad kommissionen säkerställa distributionen av Pfizers och Biontechs coronavirusvacciner i enlighet med kommissionens köpeavtal och medlemsländernas beställningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning