Pettersson fixade Växjös guldyra: Fantastiskt

Växjö Lakers Arvid Lundberg med Le Mat pokalen efter segern i söndagens SM-final. Bild: TT/Robert Granström

Det finns guldhjältar – och så finns det guldhjältar. Sedan finns Elias Pettersson, 19 år. Superjunioren avrundade sin sanslösa rekordsäsong med att fixa guldyra för Växjö. Han blev tvåmålsskytt i 5–0-krossen över Skellefteå.

Svensk ishockey har aldrig sett ett så häftigt genombrott som Elias Petterssons.

När Skellefteå gjorde sin bästa start hittills i den ensidiga SM-finalserien var det Ångesonen som klev fram och slog det sista hoppet i spillror.

För hemmafansen alltså. Bortaklacken visste inte till sig av glädje över superjunioren.

Med de två första målen i matchen såg han till att Växjö till slut lugnt och fint kunde segla i från och ta hem finalserien i fyra raka matcher.

– Jag finner inga ord, det är fantastiskt, säger Pettersson till C More.

Spektakulära mål

Han gjorde två spektakulära mål inom loppet av 1.39 i början av andra perioden:

+ Först lyfte han på klubban och snodde fräckt pucken från hemmabacken Fredrik Lindgren innan han fintade bort målvakten Joni Ortio och satte 1–0 efter 4.56.

+ Sedan fick han nytt friläge och när Ortio förberedde sig på en dragning sköt i stället Pettersson iskallt mellan benskydden på den finländske målvakten. Då var 6.35 spelat av andra perioden och på läktarplats fanns hans föräldrar som jublade i kapp med sonen.

Det var Petterssons femte och sjätte mål i finalserien där han gjorde tio poäng på fyra matcher. Han vann poängligan i slutspelet med 19 poäng, tio mål och nio assist, och slog förre Skellefteåspelaren Axel Holmströms juniorrekord på 18 poäng.

I grundserien vann han också poängligan och slog Kenta Nilssons 42 år gamla juniorrekord.

Given i VM

Han är den tredje spelaren genom tiderna som vinner poängligan både i grundserien och slutspelet i SHL/elitserien – och den förste på 23 år. De två tidigare är Håkan Loob, Färjestad (1982–83) och Mika Nieminen, Luleå (1994–95). Allt detta under sin första SHL-säsong.

– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här bra, säger Pettersson till C More.

Nu tyder allt på att han spelar i Vancouver och NHL nästa säsong, och i vår återstår ju av allt att döma VM i Danmark.

Men det här var så klart långtifrån någon enmansshow. Växjö är ett av historiens bästa guldlag, om inte det bästa. Laget vann grundserien med 21 poäng, radade upp 12–1 i matcher i slutspelet och förkrossande 20–1 i målskillnad i finalerna.

Robert Rosén satte sitt femte mål i finalserien då han styrde in 4–0. Då hade Janne Pesonen dessförinnan svarat för 3–0-målet och Eric Martinsson fastställde senare 5–0. Målvakten Viktor Andrén har gjort en osannolik finalserie och höll nollan för tredje gången. Han fick ju hoppa in när förstemålvakten Viktor Fasth skadade sig i den fjärde semifinalen mot Malmö.

Det glittrade och glänste över hela Växjölaget. Men mest så klart över Elias Pettersson.

Fakta: Senaste årens mästarlag

2018: Växjö.

2017: HV71.

2016: Frölunda.

2015: Växjö

2014: Skellefteå.

2013: Skellefteå.

2012: Brynäs.

2011: Färjestad.

2010: HV71.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning