Petter Stordalen tror inte på flygskam – mötte Tjäreborgs personal med bubbel och selfies

Nordic Choice Hotels vd Torgeir Silseith, den norske hotellmagnaten Petter Stordalen och Nordic Leisure Travel Groups vd Magnus Wikner vill satsa på klimatvänliga investeringar. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Den norske mångmiljonären Petter Stordalen har en fingertoppskänsla för reklam och underhållning. Det råder ingen tvekan om det när han träffar Tjäreborgs personal och pressen i Helsingfors på torsdagen.

– Är du journalist? Då ska jag klä på mig den rätta munkjackan så blir det bättre bilder, säger Petter Stordalen avväpnande medan han poserar beredvilligt.

Dags för nya perspektiv, tycker Petter Stordalen. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

En stund senare står Stordalen på händerna för att ge de förvirrade fotograferna sitt lystmäte. När Stordalen presenterades som en av de nya ägarna till Thomas Cook Northern Europe på onsdagen i Stockholm blev han hyllad som en frälsare. Hans entré försiggick under stående ovationer till tonerna av hitlåten Higher Love. Samma euforiska tongångar upprepades i finsk tappning på torsdagen, men denna gång med mousserande vin, selfies och hejarop.

– Reaktionerna är förståeliga. De anställda har levt under hård press och i stor osäkerhet efter att moderbolaget gick i konkurs. Det är klart att euforin bryter ut när det klarnar att bolaget har nya nordiska ägare och att osäkerheten är över, säger Petter Stordalen.

Riskkapitalister som ägare

Stordalens bolag Strawberry Group och riskkapitalbolaget Altor köpte på onsdagen 40 procent vardera av Thomas Cook Northern Europe medan riskkapitalbolaget TDR Capital står för den resterande andelen på 20 procent.

Läs också: Från jordgubbar till charter – så här blev Petter Stordalen mångmiljonär

Det nya bolaget går under namnet Nordic Leisure Travel Group och består av Ving Sverige, Globetrotter, Ving Norge, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland och Thomas Cook Airlines Scandinavia som nu döps om till Sunclass Airlines.

Riskkapitalister profilerar sig sällan som långsiktiga ägare. Hur hållbar är den här lösningen?

– Vi har ett evighetsperspektiv. Vi planerar inte att sälja verksamheten. Det primära intresset för ägarna är att utveckla bolaget. En vanlig privatkapitalfond har en genomsnittlig livscykel på 5-6 år på sina investeringar. Jag räknar med att Altor och TDR Capital sitter med i minst 10-15 år, säger Stordalen.

Hur ska du hantera den flygskam som det nya charterbolaget ger upphov till?

– När jag granskade Vinggruppen så såg jag ett av världens mest bärkraftiga resebolag. Bolaget klimatkompenserar hela din resa från början till slut. Det betyder att bolaget klimatkompenserar cirka 1,6 miljoner resor varje år. Om alla resebolag gjorde som Ving så hade vi löst en stor del av problemen i branschen.

Den norske mångmiljonären Petter Stordalen besökte Helsingfors på torsdagen. Han äger sedan onsdagen 40 procent av resebyrån Nordic Leisure Travel Group som är arvtagare till Thomas Cook Northern Europe. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Klimatskam löser ingenting

Enligt Stordalen är det endast en tidsfråga tills Nordic Leisure Travel Group kommer att testa alternativa bränslen och gå i bräschen för nya klimatlösningar.

– Att sitta still och känna flygskam löser ingenting. Att satsa på forskning, utveckling, hållbar sophantering och klimatkompensation för saker och ting framåt, säger Nordic Leisure Travel Groups vd Magnus Wikner.

Såväl Wikner som Stordalen understryker betydelsen av bolagets nordiska värderingar.

– Det finns mer som förenar oss nordbor än skiljer oss åt. Kulturen och människorna skapar bolagen, säger Stordalen.

För Magnus Wikner innebär ägarskiftet en möjlighet att stärka den nordiska prägeln på koncernens resor.

– Nordiska kunder vill oftast bo i lägenheter med kök eftersom man vill äta sin frukost på balkongen. Brittiska och tyska turister föredrar däremot resor som inkluderar alla måltider, säger han.

"Om kunderna vill ha mer svenska i Finland så tror jag att vi kan lösa det."

Innebär den nordiska identiteten att Tjäreborgs enspråkigt finska profilering blir tvåspråkig i Finland?

– Det är en jättebra idé. Alla våra produkter och tjänster finns ju beskrivna på svenska. Det vore inga som helst problem att göra den informationen tillgänglig för de svenskspråkiga finländarna. Vi är ett nordiskt bolag och om kunderna vill ha mer svenska i Finland så tror jag att vi kan lösa det, säger Magnus Wikner.

Norsk mångmiljonär och hotellmagnat.

Äger Nordic Choice Hotels med över 200 hotell och 17 000 anställda i hela Norden.

Enligt STT siktar Stordalen på att investera i 10-12 nya hotell i Finland.

Hans senaste investering i Finland är Hotel Kämp i Helsingfors.

Bedriver filantropisk verksamhet.

Prislappen för koncernen Thomas Cook Northern Europe var enligt Stordalen 558,2 miljoner euro.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning