Petter Stordalen blir ny ägare av Tjäreborg – "Det är ett världsklassbolag"

Petter Stordalen tar över hela den nordiska delen av den brittiska resekoncernen Thomas Cook. Bild: Cata Portin

Petter Stordalen har tillsammans med bolagen Altor och TDR Capital ingått avtal att förvärva Vinggruppen i Norden och den finska resebyrån Tjäreborg. Det meddelade Vinggruppens vd Magnus Wikner på en presskonferens på onsdagen.

De nya ägarna köper upp de nordiska bolagen Ving Sverige, Globetrotter, Ving Norge, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland och Thomas Cook Airlines Scandinavia.

– På det här sättet tryggar vi 2 300 jobb i Norden och säkrar resorna för alla de resenärer som har valt oss, säger Vinggruppens vd Magnus Wikner på onsdagens presskonferens.

Vinggruppens och Tjäreborgs förra ägare Thomas Cook-gruppen gick i konkurs i september på grund av sviktande lönsamhet och obetalda skulder. Den nya ägaren tar över hela den nordiska affärsverksamheten.

Petter Stordalens investering innebär att Vinggruppen för första gången på 25 år har nordiska majoritetsägare.

– Vi är glada över att ha hittat nya ägare med strategisk kompetens, finansiell styrka och långsiktigt intresse, säger Magnus Wikner.

Petter Stordalen kallade Vinggruppen för Nordens kronjuvel i samband med presskonferensen.

– Ving gjorde allt rätt, Thomas Cook gjorde allt fel. Vi ska ta vara på tilliten. Det handlar inte om pengar. Det handlar om människor och kultur, säger Stordalen.

På Tjäreborg är man glad över de nya ägarna och Petter Stordalens investering.

– Vår verksamhet kommer att fortsätta normalt inklusive alla de rutter som vi har i dag. Tack vare de nya nordiska ägarna kan vi nu utveckla bolaget så att våra resor tillmötesgår våra nordiska kunders behov på ett bättre sätt, säger kommunikationschef Jessica Virtanen på Tjäreborg.

Vad betyder det konkret?

– Vi kommer att se över vårt nätverk av hotell på olika håll i världen. Petter Stordalen har ju investerat mycket i nya hotell och har en gedigen sakkunskap om branschen.

I augusti i år gjorde Stordalen ytterligare en stor affär i Finland då han köpte upp Kämp-gruppens hotell.

Läs också: Kämp-affären är bara ett steg i Petter Stordalens Finlandssatsning – 50 hotell är målet

Onsdagens affär kommer inte att leda till ett namnbyte för Tjäreborg som i dag är Finlands tredje största researrangör med cirka 185 000 resenärer per år. Tjäreborgs omsättning under verksamhetsåret 2016–2017 var 132,4 miljoner euro och rörelsevinsten var 7,4 miljoner euro. Siffrorna för det senaste verksamhetsåret har inte offentliggjorts ännu.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning