Petri Skrikos hjärta är rött och vitt i ishockey

Efter en paus på 11 år återvände Petri Skriko till Herning, en stad som betytt mycket för honom i hans ishockeyliv. Han har inga planer på att lämna Danmark där han stortrivs.

Det är helgdag i Danmark och den annars så livliga gågatan i centrum av VM-staden Herning är öde. Några enstaka norska hockeysupportrar botar baksmällan med öl, men annars är det lugnt. Vi träffar Petri Skriko, tränare för stadens hockeystolthet Herning Blue Fox i den danska hockeyligan. Det var i Herning som Skriko spelade sina sex sista säsonger innan han lade av med spelandet i slutet av 90-talet. Dagen innan intervjun har Danmark segrat över Finland med 3–2.

– Segern har en oerhört stor betydelse för Danmark. Förväntningarna på Danmark är höga och då är det viktigt med segrar över Finland. Danmark och de danska spelarna har kanske inte riktigt den mentala energi som behövs för att vara på topp då man är utmanare på förhand, säger Skriko när vi promenerar längs gågatan.

I Herning är Skriko en hjälte som alla hälsar på. VM i Danmark har en stor betydelse för den danska ishockeyns framtid. Ishockey är på många danskars läppar och intresset bland sponsorer är stort.

– Det här VM:et ska ge en tro på att Danmark en dag kan vinna något stort i ishockey. Det är inte lätt för hockeyn att slåss om uppmärksamhet mot fotboll och handboll.

I fjol återvände Petri Skriko till Danmark efter att ha jobbat som talangscout för NHL-klubbarna Washington Capitals och Calgary Flames. Han var intresserad av att träna igen och kunde inte motstå erbjudandet att träna Herning Blue Fox. Skriko skrev på ett tvåårigt kontrakt. Den första säsongen som tränare slutade i ett silver för Herning som förlorade finalserien mot Aalborg Pirates med 2–4.

– Vi trivs bra i Danmark. Människor är betydligt mer positiva än i Finland och så är vädret bättre. Dessutom är det nära till Mellaneuropa, säger Skriko.

Vi slår oss ner på en restaurang och Skriko beställer in en hamburgare och en öl. Efter några tuggor blickar han tillbaka på hur dansk ishockey har utvecklats sedan hans aktiva spelarkarriär.

– Mycket har ändrats. Hockeyn har blivit bättre och mer professionell. Man tränar bättre och de utländska spelarna som får vara högst åtta per lag håller bra klass. Juniorverksamheten är på god nivå, även om man inte kan jämföra verksamheten med den i Finland. Det intressanta är att det i danska ligan finns ett lönetak får spelarbudgeten. Ingen klubb får ha en spelarbudget som är högre än 1 miljon euro. Det tycker jag är bra för konkurrensen. Det är oförklarligt att NHL och den danska ligan har ett lönetak, men inte i Finland. Hur bra är det för finska ligans intresse att samma lag håller till i toppen varje år, undrar Skriko.

Skriko är kluven i frågan om antalet utländska spelare i den danska ligan. Utan utländska spelare är det svårt att få ihop slagkraftiga lag, men samtidigt betyder det färre platser i lagen för danska spelare.

– Jag tycker att man kunde fundera på en sänkning av kvoten med utländska spelare. Vi har ganska många svenska spelare i ligan och så många spelare nordamerika med förflutet i olika farmligor. Vi hade sex finländare i laget.

Hurudana är de danska spelarna att träna?

– De danska spelarna är mer positiva och mottagliga än de finländska spelarna. De njuter mer av stunden. När jag ger positiv respons så är spelarna ödmjuka och tackar, men inser att det alltid finns plats för förbättring. I Finland är en tränares beröm till en spelare ofta lika med att spelaren kan slappa och ta det lugnt. Jag tycker också om att man med det positiva för framåt spelare. Mycket av det positiva i det danska samhället genomsyrar idrotten, säger Skriko.

Inte till Finland

Skriko har erfarenhet av att träna i Finland, men det är inget som lockar honom.

– Det handlar inte om spelstilen eller om landet, men jag trivs här i Danmark. Jag vet inte om jag vill ha större utmaningar som tränare. Det här är just nu den nivån som tilltalar mig.

Dansk hockey har också sina problem. Skriko upplever det som bekymmersamt att bristen på kunniga danska tränare är stor. Landslaget tränas av svensken Janne Karlsson och i den danska ligan är alla utom en chefstränare utländsk.

– Det här måste åtgärdas. Det kan inte vara så att det är bara utländska tränare som har hand om dansk ishockey. Danmark behöver ett eget kapital och kunnande att bygga upp hockeyn på. Jag hoppas givetvis på att det skulle finnas potential bland de spelare som lägger av hockeyn.

Det är dags att ta farväl av Petri Skriko som låter den danska livsfilosofi bli som avskedsorden innan vi skiljs åt.

– Njut av matcher och av livet. Och det finns viktigare saker i livet än ishockey. Det är trots allt bara ishockey - inget mer, säger Petri Skriko.

Profil

Petri Skriko

Ålder: 56.

Karriär som spelare: Spelade mellan åren 1984 och 1993 541 NHL-matcher för Vancouver Canucks, Boston Bruins, Winnipeg Jets och San Jose Sharks. 162 ligamatcher för SaiPa och Kiekko-Espoo. Tre VM och två OS för Finland. 249 matcher i Danmark för Herning. Vunnit fyra danska mästerskap som spelare, ett som tränare.

Karriär som tränare: Tränat SaiPa i ligan samt Odense och Herning i danska ligan. Talangscout för Washington Capitals.

Fakta

Ishockey i Danmark

Det finns 27 ishallar i Danmark

4647 registrerade spelare.

9 danska spelare spelar eller har spelat i NHL.

Danska ligan som heter Metal Ligaen består av 11 lag.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00